Nieuwsbericht Opening beeldenexpositie 'De Heemtuin verbeeld IX' tijdens de Dag van het Park 29 mei

Gepubliceerd op: 23 mei 2016 10:40

Wethouder Jeff Gardeniers van Leiderdorp opent tijdens de Dag van het Park op zondag 29 mei om 14.00 uur de beeldenexpositie 'De Heemtuin verbeeld IX'. De openingshandeling vindt plaats bij de ingang van de Heemtuin vlakbij de kinderboerderij in park De Houtkamp. Belangstellenden en kunstliefhebbers zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Het thema van de tentoonstelling is dit jaar: Ontheemd. In een Heemtuin groeien planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Soms komen er ook planten en bloemen uit andere streken op. De parallel met wat nu in Europa gebeurt, ligt voor de hand. Er komen veel vluchtelingen naar Nederland die huis en haard hebben verlaten en veiligheid proberen te vinden in een totaal nieuwe omgeving.
Met deze tentoonstelling heeft Stichting Kunst in de Heemtuin veertien kunstenaars uitgedaagd uitdrukking te geven aan het ontheemd zijn in al zijn gradaties: van moeiteloos opgaand tussen de 'inheemsen' tot tijdelijke bezoekers die ons raken met hun schoonheid, kracht, hoop of wanhoop.

Vanaf 12.00 uur geven kunstenaars Ruben la Cruz en Karolien Helweg een gratis workshop voor bezoekers van de Dag van het Park. Samen maken zij houten 'koffers van een vluchteling', die na de openingshandeling bij het beeld op de Waterschapsheuvel worden geplaatst. Vanaf ongeveer 14.15 uur is er uitgebreid gelegenheid om de nieuwe tentoonstelling te bezoeken tijdens de rondleiding. Veel kunstenaars zijn zelf aanwezig om een toelichting te geven op hun werk. Daarnaast is er ook veel muziek. Kunstenaar Gonda van der Zwaag zingt een lied bij haar beelden en leerlingen van muziekschool Mol maken de sfeer in de Heemtuin extra bijzonder. De rondleiding wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Park op de website van Natuureducatie Leiderdorp of op de facebookpagina van de Dag van het Park Leiderdorp.