Nieuwsbericht Orgaandonatie is van levensbelang

Gepubliceerd op: 01 oktober 2013 00:00

Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er is namelijk een groot tekort aan organen. Hierdoor overlijden er jaarlijks tientallen patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Donorregistratie is daarom van levensbelang. De gemeente Leiderdorp zet zich actief in voor het verhogen van het aantal donorregistraties en stelt donorformulieren beschikbaar aan de balie bij  Burgerzaken.

Op dit moment hebben ongeveer 7 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar hun keuze nog niet vastgelegd in het Donorregister. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 35% van deze mensen positief staat tegenover donatie van de eigen organen na overlijden. Wanneer iemand zijn of haar keuze over donatie niet heeft vastgelegd, dan wordt de nabestaanden om toestemming gevraagd. Een moeilijke beslissing die zij op een zeer emotioneel moment moeten nemen. Dat blijkt ook uit de cijfers, in 2009 weigerde 68% van de nabestaanden de organen en weefsels van hun dierbare af te staan voor transplantatie. Daarom is het van groot belang dat donorregistratie bespreekbaar wordt gemaakt. Want als meer mensen zich als donor registreren, kunnen meer levens worden gered.

Digitaal registreren

Steeds meer mensen leggen hun keuze om orgaandonor te worden digitaal vast in het Donorregister. Dit kan tegenwoordig eenvoudig op www.jaofnee.nl met behulp van een DigiD. DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nl. Met uw DigiD kunt u bij steeds meer overheidsinstellingen terecht.