Nieuwsbericht Oude kerkhof gemeentelijk monument

Gepubliceerd op: 16 juni 2021 09:05

 

Het oude kerkhof achter de Dorpskerk bij de Eikenlaan is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument. De kerk (een rijksmonument) en het kerkhof blijven zo beschermd en behouden.

Het kerkhof heeft een hoge cultuurhistorische en sociaal maatschappelijke waarde voor Leiderdorp. Sinds de 13e eeuw werden hier mensen begraven. De terracotta grafzerken uit de 19e en 20e eeuw op de begraafplaats geven het kerkhof het specifi eke Leiderdorpse karakter. Ze werden gemaakt door de keramiekfabriek van Leiderdorp, die in het hele land bekend was.

Het kerkhof heeft ook een waarde op het gebied van stedenbouwkunde, architectuur en landschap. Dit komt door de ligging rondom de kerk en de bijzondere indeling. De bomen die er staan zijn enorm oud en hebben bijzondere vormen.

Over gemeentelijke monumenten
Leiderdorp heeft een rijke geschiedenis. Het gemeentebestuur wil dit historisch waardevolle erfgoed beschermen zodat een stuk van de Leiderdorpse identiteit bewaard blijft en ook toekomstige generaties er plezier aan kunnen beleven. Daarom is een gemeentelijk monumentenbeleid gemaakt en worden gemeentelijke monumenten aangewezen op basis van cultuurhistorische, stedenbouwkundige, of architectuurhistorische waarden. De komende jaren gaat de gemeente de monumenten stuk voor stuk aanwijzen. Wilt u weten welke monumenten er in Leiderdorp zijn? Kijk op www.leiderdorp.nl/monumenten.

Gemeentelijk monument Leiderdorp