Nieuwsbericht Preventief bestrijden eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 14 april 2020 18:20

In het voorjaar gaan we de eikenprocessierups preventief bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Vervolgens controleren we de eiken door het seizoen heen op aanwezigheid van de eikenprocessierups.

De preventieve bestrijding gebeurt met een biologisch bestrijdingsmiddel met zogenoemde nematoden: minuscuul kleine aaltjes. Deze aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en worden met een vernevelend apparaat in de kronen van de bomen geblazen. Verwijdering van nesten gebeurt na vaststelling door het mechanisch wegzuigen vanuit een hoogwerker.

Over de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De eitjes van deze rups worden vooral in de toppen van de eikenboom gelegd. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups.

Meld de rups!
Mocht u eikenprocessierupsen zien, dan verzoeken wij u hier melding van te maken via onze website: https://formulieren.leiderdorp.nl/formulieren/melding_openbare_ruimte/. Als u de melding heeft gemaakt, hangen wij een rood-wit lint om de boom heen. Zo weten wij om welke boom het gaat. Vervolgens bestrijden wij de rups zo snel mogelijk.