Nieuwsbericht Project groene voetstappen

Gepubliceerd op: 01 juli 2011 00:00

Dit jaar gaan basisschoolleerlingen in heel Nederland weer op stap voor een beter klimaat en verzamelen Groene Voetstappen in de Europese Mobiliteitsweek (12 tot en met 18 september). Deze landelijke week staat in het teken van duurzame mobiliteit. 

Alle basisscholieren verzamelen Groene Voetstappen door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- en terugreis die zij van en naar school op duurzame wijze afleggen, sparen zij één Groene Voetstapsticker die zij in een stickerboekje kunnen plakken. 

Meedoen aan de actie kost slechts vijf minuten lestijd per dag en biedt u als school een goede kapstok om onderwerpen als klimaatverandering en vervoer aan op te hangen.

In 2010 verzamelden 64.500 kinderen landelijk ruim 600.000 voetstappen: met deze hoeveelheid voetstappen kan je bijna vijftien keer de wereld rond!

Gaan uw leerlingen de uitdaging aan?  
De Milieudienst West-Holland ondersteunt dit initiatief in de regio Holland Rijnland en daagt uw leerlingen en docententeam uit zoveel mogelijk groene voetstappen te verzamelen. Meedoen betekent het stimuleren van uw leerlingen, hun ouders en uw leerkrachten tot een veilige, gezondere en milieu- en klimaatvriendelijker manier van reizen. Met het verzamelen van Groene Voetstappen staat dit onderwerp meteen aan het begin van het schooljaar goed op de kaart.

Winnend idee
Naast het verzamelen van voetstappen roepen we uw leerlingen op met tips en ideeën te komen om CO2-uitstoot te verminderen. Een deskundige jury beoordeelt alle ingestuurde ideeën en maakt per gemeente de winnende school bekend. Deze school mag op maandag 28 november twee leerlingen afvaardigen naar de kinderklimaattop. De Milieudienst faciliteert hierbij. Tijdens de kinderklimaattop presenteren de kinderen hun ideeën aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma. Uit deze ideeën kiest hij de gouden tip die hij ook werkelijk uitvoert.

Hoe doet u mee?
Meld uw school zo snel mogelijk aan via www.mdwh.nl/groenevoetstappen. De inschrijving sluit op 15 augustus. Deelname aan dit project kost € 0,35 per leerling. De Milieudienst biedt dit kosteloos aan namens de gemeente. In het bijgevoegde informatieblad leest u wat deelname inhoudt.

De Milieudienst kijkt uit naar uw inschrijving. Voor vragen kunt u contact opnemen met Dönüs Demirci (071 – 408 3317, d.demirci@mdwh.nl)