Nieuwsbericht R-net Leiden-Leiderdorp weer een stap dichterbij

Gepubliceerd op: 30 maart 2017 11:50

Ondertekening SOK R-net 30 maart 2017
vlnr: Kees Wassenaar van Leiderdorp, gedeputeerde Floor Vermeulen en Robert Strijk van Leiden

 

De buslijn Leiden-Leiderdorp wordt een R-net lijn en deze gaat eind 2017 rijden. Vandaag ondertekenden de gemeenten Leiden en Leiderdorp en de provincie Zuid-Holland de samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van de R-net lijn Leiden – Leiderdorp. Daarmee gaven zij het startsein voor de aanpassing van de huidige buslijn tot een R-net lijn.

Floor Vermeulen: "Met de busverbinding Leiden- Leiderdorp breiden we het succesvolle R-net netwerk verder uit. Het steeds verder toenemende gebruik van R-net en de hoge waardering ervan door reizigers is een bevestiging dat snel en betrouwbaar OV aanslaat. Met goed OV en een goede infrastructuur streven we er naar de best bereikbare provincie te worden."
Ook de wethouders van Leiden en Leiderdorp zijn blij met de komst van R-net, aan het einde van dit jaar. Robert Strijk, wethouder Leiden: "Deze buslijn is weer een stap is in de richting van het beter bereikbaar maken van de Leidse Regio. Fijn dat R-net onze regio voorziet van frequent en comfortabel openbaar vervoer." Kees Wassenaar, wethouder Leiderdorp: "Ik ben zeer blij met deze snelle verbinding tussen Leiden en Leiderdorp. Een aantrekkelijk en comfortabel alternatief voor de auto als je naar de stad of naar het station moet."

R-net vanaf eind 2017
De nieuwe R-net bus rijdt vanaf december 2017 tussen Leiden Centraal en Leiderdorp, via de Willem de Zwijgerlaan en Engelendaal tot het Alrijne Ziekenhuis. De bus vervangt dan de huidige Q-liner 366. De haltelocaties van de R-net verbinding komen grotendeels overeen met die van de huidige Q-liner. Arriva verzorgt deze Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) verbinding.

Maatregelen R-net
Langs de route komen R-net bushaltes met comfortabel haltemeubilair, digitale reizigersinformatie en overdekte voorzieningen om fietsen te parkeren. Om comfortabel in te stappen, wordt de instap in de bus gelijkvloers. Voor maximale toegankelijkheid worden enkele perrons verhoogd. Ook worden maatregelen genomen voor een betere doorstroming van de bus, zodat deze op dit traject een goed alternatief vormt voor de auto. De doorstromingsmaatregelen zoals voorrang bij verkeerslichten en extra in- en uitvoegstroken voor de bus zijn deels al uitgevoerd (zoals op de Engelendaal) of worden binnen projecten zoals Leidse Ring Noord uitgevoerd.

R-net
R-net is het kwaliteitskeurmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Het staat voor betrouwbaar, snel, frequent en comfortabel openbaar vervoer. Sinds 2014 rijdt R-net lijn 400 tussen Leiden en Zoetermeer. Deze lijn is zeer succesvol, het aantal reizigers is met 16 procent gegroeid en reizigers waarderen de lijn met een 7,9.

Meer informatie over R-net vindt u op www.zuid-holland.nl/r-net