Nieuwsbericht Rampenoefening in Leiderdorp

Gepubliceerd op: 23 september 2015 08:00

Ongetitelde afbeelding, 22-09-2015 16:36:16

Op woensdagochtend 16 september heeft de gemeente Leiderdorp samen met de politie, brandweer, het Nederlandse Rode Kruis en basisschool Willem de Zwijger een rampenoefening gehouden in het Oude Dorp. Behalve de schooldirectie was niemand op de hoogte van deze oefening. In het realistische scenario stond een ontruiming en evacuatie van de gehele basisschool centraal.

Volgens het oefenscenario was er in de vroege ochtend een tankwagen met gevaarlijke stoffen verongelukt op de A4 voorbij de verdiepte ligging richting Den Haag. Uit voorzorg moest iedereen in het effectgebied (300 meter) direct worden geëvacueerd. Sporthal De Does is voor Leiderdorp de primaire opvanglocatie tijdens een ramp of crisis. De 150 leerlingen van groep 1 t/m 8 en kinderdagopvang zijn door het Nederlands Rode Kruis en gemeentepersoneel daar opgevangen.

Op het gemeentehuis was personeel ook druk bij het callcenter en het Team Bevolkingszorg voor coördinatie en beantwoording van vragen (o.a. van ouders en verzorgers). Vanuit het gemeentehuis wordt de eerstelijns bevolkingszorg gecoördineerd. Denk aan organisatie van o.a. evacuatie, opvang en verzorging, drinkwater, voedsel, kleding, logistiek, milieu, verkeerscirculatie e.a. noodmaatregelen. Er werkten circa 50 medewerkers en 8 vrijwilligers mee aan de oefening. Alle deelnemende partijen hebben de oefening als positief ervaren en kijken uit naar de volgende rampenoefening. "Het is altijd goed om jaarlijks te oefenen. Voor de kinderen was deze oefening best indrukwekkend maar zij en ons team Opvang hebben het uitstekend gedaan! We zijn trots op hen", zegt Hoofd Opvanglocatie Carla Rijling van de gemeente.

Burgemeester Laila Driessen was ook aanwezig op de opvanglocatie. Zij bedankt iedereen die bij deze oefening betrokken was en er samen voor hebben gezorgd dat alles zo goed is verlopen. "Het was een waardevolle en leerzame oefening. Het doel van deze oefening was meer praktijkervaring op te doen bij het beheersen van een crisis en daarbij de juiste besluiten en acties te ondernemen. We hopen natuurlijk dat dit nooit nodig zal zijn. Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Daarom hebben we deze oefening georganiseerd."