Nieuwsbericht Romeinse Limes Zomer

Gepubliceerd op: 11 mei 2015 14:20

Romeinse Limes Zomer .

Afgelopen zaterdag 9 mei werd de start van de Romeinse Limes Zomer in Leiderdorp ingeluid met een Romeinse Boerenerfmarkt bij Hoeve Dijkzicht. Wethouder Kees Wassenaar haalde in zijn openingswoord de ondernemerskracht van deze streek aan en verwees naar de handel die in de tijd van de Romeinen ook in deze streek gevoerd werd. Hij vertelde dat in Leiderdorp veel vondsten zijn gedaan die te herleiden zijn naar de aanwezigheid van de Romeinen. Recent nog, bij de archeologische opgravingen bij De Plantage, zijn hergebruikte bouwmaterialen gevonden van het Romeinse fort Matilo, dat zich net aan de overkant van de Oude Rijn bevond. De Romeinen hebben tot de 4e eeuw in deze omgeving gebivakkeerd, aan de zuidkant van de Oude Rijn. Leiderdorp ligt aan de 'barbaarse' kant van de rivier, daar waar de Friezen leefden, een Germaanse stam. Handel en hergebruik tussen Romeinen en de inheemse bevolking was een groot goed; de huidige boeren in Achthoven hebben net als hun voorgangers in de Romeinse tijd een bedrijf met rundvee en schapen. En dat brengt Leiderdorp in beeld via de Romeinse boerenerfmarkt.

Ook nu zijn er veel ondernemers langs de Limes. Op de Romeinse boerenerfmarkt waren verschillende kramen waar kaas, honing, planten, groentepakketten, broccante, wijn en het unieke Limesbiertje te koop waren. Daarnaast was er een activiteiten programma, zoals het schapen scheren en konden kinderen met een metaaldetector op zoek gaan naar vondsten in de polder. Een groep muzikanten bracht extra sfeer en maakte de dag tot een geslaagde markt.

Er zijn prachtige verhalen te vertellen over onze geschiedenis. Dit weekend is de app Langs de Limes online gegaan. Via deze app vind je informatie over de hele Limes én natuurlijk de vondsten in Leiderdorp. Meer informatie is te vinden op www.langsdelimes.nl.

De volgende Romeinse Boerenerfmarkt in Leiderdorp vindt plaats op 13 juni, van 11:00-16:00 uur bij Hoeve Dijkzicht. Er zullen in het kader van de Romeinse Limes Zomer nog meer activiteiten plaatsvinden. Kijk hier voor meer informatie.