Nieuwsbericht Rubriek Raadslid in tijden van corona: Jeroen Hendriks

Gepubliceerd op: 07 juli 2020 13:20

Moed en onvermoeibare inzet

Jeroen Hendriks (raadslid D66)

Wat een verschil! Als ik dit schrijf is er per 1 juli net een nieuwe ronde versoepelingen ingegaan. Vergeleken met eind maart begint het langzaam weer een beetje op normaal te lijken. We mogen weer met bus en trein, we mogen weer op bezoek bij onze ouders, we kunnen weer een koffie drinken op een terras (nu het weer nog...).

Maar hoe opgeruimd ik nu ook klink, ik besef dat we door een diep dal gegaan zijn. Voor de meesten van ons een tijd met grote en kleine ongemakken, voor sommigen was het een reis met persoonlijk drama.

Ik prijs me gelukkig dat mijn familie geen ernstige ziektegevallen heeft gekend. Maar ik leef mee met degenen die het minder hebben getroffen.

Grote bewondering heb ik voor de mensen die onze maatschappij de afgelopen maanden draaiend hebben gehouden: alle bikkels in de gezondheidzorg, onze hulpdiensten, het personeel in het onderwijs, de grondtroepen van de gemeente Leiderdorp en vele, vele anderen.

En hoe nuttig ik mijn eigen werk ook vind (en mijn opdrachtgevers gelukkig ook) en hoe zeer mijn hart ook klopt voor de publieke zaak, op deze momenten besef je pas echt wat er met cruciale beroepen wordt bedoeld.

Helaas is het nog niet voorbij. Een tweede coronagolf dreigt en er is nog geen vaccin of geneesmiddel. In sommige landen lopen de besmettingen weer razendsnel op en worden versoepelingen teruggedraaid. Net nu we weer een beetje kunnen ademhalen en iedereen naar herwonnen vrijheid snakt. Het draagvlak voor de coronamaatregelen brokkelt af.

Ik ben geen tegenstander van die maatregelen, integendeel, ik heb veel vertrouwen in onze bestuurders en de wetenschappers die hen adviseren. Toch maak ik me druk over de nieuwe coronanoodwet, vooral om het ondemocratische gehalte ervan. Die noodwet moet echt anders, met veel meer invloed voor parlement en gemeenteraden. Een voordeel van een lokale partij met landelijke dekking, zoals de onze, is dat je dan als lokale fractievoorzitter direct invloed kunt uitoefenen bij de fractie in de Tweede Kamer.

Corona houdt me dus van de straat, letterlijk en figuurlijk.

Jeroen Hendriks