Nieuwsbericht Rubriek Raadslid in tijden van corona: Martine Breedveld

Gepubliceerd op: 30 juni 2020 14:10

Dicht(er)bij

Martine Breedveld (raadslid VVD)

"De wereld ligt gebundeld
In een wazig, waterig verband
De zon is mijn ochtendkrant
Het nieuws nog ongekunsteld"

Zo luiden de eerste woorden van een gedicht dat een medescholier, toen een jaar of 16 oud, ruim twintig jaar geleden schreef. Ik vind het prachtig, zeker ook nu.

We leven alweer ruim honderd dagen 'in tijden van corona'. En waar een dag voor die tijd doorgaans gewoon leek over te gaan in de volgende, moesten we nu (soms zelfs per dag) de meest vanzelfsprekende handelingen en activiteiten gaan heroverwegen en aanpassen. In plaats van met een strak geplande agenda, begon de dag met heel veel vraagtekens: kunnen we opa en oma nog bezoeken? Mijn ouders hebben een kwetsbare gezondheid, mijn jongste zoon een hartafwijking en de oudste astma. Kunnen ze eigenlijk nog naar buiten? Het speciaal onderwijs organiseert een uurtje per dag afstandsonderwijs. Hoe kan ik mijn zoon begeleiden met zijn huiswerk, terwijl op mijn eigen computer alweer een signaaltje klinkt dat de volgende online vergadering begint?

Praktische vraagstukken gingen over in grotere vragen. Wat is de impact van het virus en de maatregelen op de gemeente Leiderdorp (als raadslid), op economie en arbeidsmarkt (als professional) en op ons leven en de samenleving? (als mens, als moeder).

Corona brengt verdriet, onzekerheid en eenzaamheid. Maar er is ook een andere kant. Ondanks de fysieke afstand, brengt het virus ons ook dichterbij elkaar. En misschien ook wel bij onszelf. Ooit zei iemand tegen me dat het goed is om regelmatig even 'naar binnen' te kijken; je 'als een schildpad terug te trekken in je huis'. En dus is deze periode voor mij ook een tijd van reflectie.

En het is niet moeilijk om te zien dat deze honderd dagen ook veel waardevols opleveren. Naast hectiek is er ruimte ontstaan om weer eens een goed boek van de stapel te pakken ('Zuiverheid' van Jonathan Franzen bijvoorbeeld), een liefde voor huisplanten op te vatten (en stekjes te ruilen met andere Leiderdorpers) en om niet alleen het Leidsch Dagblad 's ochtends te openen, maar ook om even met een kopje thee in de tuin te kunnen gaan zitten en de zon mijn ochtendkrant te laten zijn.

Martine Breedveld