Nieuwsbericht Rubriek Raadslid in tijden van corona: Olaf McDaniel

Gepubliceerd op: 16 juni 2020 12:20

Nog even volhouden...

Olaf McDaniel (raadslid PvdA)

De uitnodiging aan de leden van de gemeenteraad om deze column te schrijven is inmiddels 3 maanden oud. En in die tijd is de beleving en de praktijk van het Covid-19 virus sterk veranderd. Van het heftige begin met het groeiend aantal IC-opnames en een stijgend aantal sterfgevallen tot nu waarin we voor een deel terug gaan naar 'normaal'. Het OV rijdt weer, restaurants zijn weer open, we mogen weer sporten en vliegen. Het leven komt weer een beetje op gang. Miljarden aan economische steun zijn beschikbaar om de desastreuze gevolgen van dit virus voor de economie te beperken. Er wordt al volop teruggekeken op de historische gebeurtenissen en de dramatische effecten van dit virus dat de wereld in zijn greep heeft.

De hele wereld is op zoek naar een vaccin en tot die tijd hebben we onszelf opgesloten in een anderhalvemetersamenleving. Een woord dat 3 maanden geleden nog niet eens bestond. Het heeft ons totaal overvallen en nu zoeken we koortsachtig naar een strategie om op verantwoorde wijze weer terug te gaan naar wat we gewend waren. Of misschien toch niet helemaal terug naar vroeger, want thuiswerken bleek niet altijd slecht uit te pakken en digitaal vergaderen in plaats van grote afstanden afleggen om bij elkaar te komen bleek ook best werkbaar. En zelfs in het onderwijs bleek digitaal lesgeven onverwacht positief uit te werken! Dus misschien blijft er nog iets positiefs en vernieuwends over van de periode waarin we nu leven.

Ook de lokale politiek is veranderd door Covid-19. We vergaderen al weken uitsluitend op afstand en digitaal. Direct contact met burgers is tot een minimum teruggebracht en gereduceerd tot mailen, appen en bellen of een toevallig contact op anderhalve meter in de supermarkt. Het is dan ook moeilijk om als gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders gepast kritisch te volgen. En onze vaak levendige debatten zijn zonder interacties verworden tot een soort hoorcolleges op een computerscherm. Maar het is even niet anders.

Ondertussen houden onze Leiderdorpers zich bewonderenswaardig aan de regels. Nog even volhouden, want wie weet geeft een bedrijf uit het Leidse Bio Science Park eind van dit jaar het verlossende vaccin en kunnen we terug naar 'normaal', gemengd met een beetje meer thuiswerken en hogere ICT-vaardigheden in het onderwijs.

Olaf McDaniel