Nieuwsbericht Rubriek Raadslid in tijden van corona: Prachee van Brandenburg

Gepubliceerd op: 02 juni 2020 15:15

Hoe anders is 2020...

Prachee van Brandenburg (raadslid D66)

2020 is een jaartal dat we allemaal niet meer gaan vergeten en de geschiedenisboeken in zal gaan als de start van 'het coronatijdperk'.

Hoe anders is wat we meemaken vergeleken met 75 jaar geleden? Ik sprak een vriendin die de oorlog meegemaakt heeft: zij legde uit dat zij ook maanden thuis moest blijven omdat de scholen dicht waren. Ook toen liepen ze leerachterstanden op. Ze miste haar school maar ze heeft veel andere levenslessen in die tijd geleerd, die later goed van pas kwamen. Hopelijk kunnen onze kinderen ook met een positieve blik terugkijken op deze bijzondere tijd.

Hoe anders is wat we hier meemaken vergeleken met het buitenland? Net voor de uitbraak van de coronacrisis was ik in New York, niemand had toen kunnen weten dat uitgerekend New York zo hard zou worden getroffen door dit virus.

Veel van onze familieleden wonen in het buitenland dus geven de familie-apps veel informatie over hoe ze deze crisis meemaken in Zuid-Afrika, India, en Australië. Kort samengevat, wij hebben hier veel meer vrijheid en supersnelle internetverbindingen. Daar ben ik zelf erg dankbaar voor, want dat maakt communiceren en werken een stuk makkelijker.

Hoe anders is het als raadslid? Ik was verrast dat er een spoedwet nodig was om digitaal raadsvergaderen mogelijk te maken. Blijkbaar konden we ons niet beroepen op 'nood breekt wet'. Dankzij de spoedwet kunnen wij ons werk als raadsleden weer doen. Maar als je mij een keuze geeft dan vergader ik toch liever fysiek onder de mensen.

Hoe anders wordt het? Elke dag kijk ik uit op de rij van Leiderdorpers buiten de Hoogvliet die zich netjes houden aan de 1,5m afstandsregel. We moeten dit samen nog best lang volhouden, dus laten we niet terugvallen in onze oude patronen maar juist ons nieuwe gedrag blijven oefenen. Ik hoop daarmee ook dat we samen kunnen bouwen aan het 'nieuwe normaal' met jongeren voorop – met als credo "own your future".

Prachee van Brandenburg