Nieuwsbericht Rubriek Raadslid in tijden van corona: Roeland Schmidt

Gepubliceerd op: 30 juni 2020 13:45

Efficiency is uiteindelijk ook niet alles

Roeland Schmidt (raadslid PvdA)

Nu ik dit schrijf heeft Mark Rutte net bekend gemaakt dat er per 1 juli weer veel coronamaatregelen versoepeld gaan worden. En ook al zegt Hugo de Jonge dat het virus nog niet klaar is met ons: veel mensen zijn wel toe aan meer bewegingsvrijheid. 'We zijn er wel klaar mee', hoor je dan vaak.

Wat mij opvalt aan de coronacrisis is dat het thuiswerken waar we al jaren over praten voor veel mensen prima mogelijk is als het echt moet. Daarbij helpt natuurlijk ook dat we in Nederland in het algemeen prima internet hebben. Binnen een week of twee was een groot deel van Nederland op dit thuiswerken en digitaal overleggen technisch wel zo'n beetje ingeregeld. Ook in de raad lukte het vrij snel om over te schakelen op digitaal vergaderen, dankzij de goede voorbereiding en begeleiding van de griffie.

Op een gemiddelde werkdag is het bij mij thuis sindsdien gezellig druk: mijn vrouw en twee dochters werken (gelukkig nog steeds) allemaal en zijn gezond. Dat je elkaar als gezin op die manier veel meer meemaakt vind ik een onverwacht en mooi gevolg van deze crisis. Het is iets om je gelukkig mee te prijzen als je beseft hoe ernstig veel mensen in hun gezondheid, thuissituatie of werk geraakt zijn.

En hoe makkelijk en effectief dat thuiswerken vaak ook is, na een maand of twee merkte ik al wel dat je het echte contact met collega's op het werk en in de raad mist. Efficiency is uiteindelijk ook niet alles. Dat hebben we wel duidelijk gezien in onze gezondheidszorg die met al zijn efficiency gevaarlijk krap bemeten blijkt voor een crisis als deze. Alleen dankzij de tomeloze inzet van de mensen in die sector is een ramp in maart en april voorkomen. Ik hoop dat we voor de gezondheid van ons allemaal de individuele discipline weten op te brengen om verstandig om te blijven gaan met wat nu weer kan.

Roeland Schmidt