Nieuwsbericht Succesvolle Tweede Matchingsbijeenkomst Mentorproject!

Gepubliceerd op: 04 mei 2016 12:25

In februari is in Leiden het Project JA Statushouders (JAS) van start gegaan, bedoeld voor vluchtelingen/statushouders die gehuisvest zijn in gemeente Leiden. Het mentorproject is onderdeel van de nieuwe aanpak om vluchtelingen intensief te begeleiden naar de arbeidsmarkt en te ondersteunen om zelfstandig te kunnen functioneren.

Programma 24x24
Het programma 24x24 van het Project JAS bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal gericht zijn op de onafhankelijkheid van de nieuwe Leidenaren. Naast een inburgeringscursus wordt er ook aandacht gegeven aan vitaliteit en wat het betekent om te leven in de Nederlandse cultuur. Iedere statushouder in dit project krijgt een mentor die hem/haar ondersteunt bij het 24x24 programma.

Spannende aangelegenheid
Op 12 april jl. was het tijd voor de tweede matchingsbijeenkomst van het mentorproject van Project JAS. De matchingsbijeenkomst is een spannende aangelegenheid, omdat de mentoren en statushouders elkaar voor het eerst ontmoeten. Van te voren is er op basis van het profiel en de behoeften van zowel de statushouders als de mentoren een match gemaakt. Tijdens de bijeenkomst werd door de nieuwe koppels geanimeerd gesproken in allerlei verschillende talen. De koppels gaan elkaar nu wekelijks ontmoeten om zaken met elkaar te kunnen bespreken.

Steentje bijdragen
Momenteel zijn er 135 statushouders gehuisvest in Leiden en Leiderdorp, 72 hiervan zijn inmiddels gekoppeld aan een mentor. Het project JAS is doorlopend op zoek naar nieuwe mensen die graag als mentor een steentje bij willen dragen.

Een mentor:
- ondersteunt de statushouder bij het ontwikkelen van een sociaal netwerk
- maakt de statushouder wegwijs in de stad
- biedt een luisterend oor en signaleert soms zaken die hij/zij doorgeeft aan de klantmanager
- vertaalt culturele verschillen en herhaalt informatie over het traject
- stimuleert het spreken van Nederlands.

Enthousiast geworden?
Op dinsdag 10 mei is er van 17.30-18.45 uur een voorlichtingsbijeenkomst voor geïnteresseerden. Wilt u meer weten over dit project of wilt u zich als mentor aanmelden? Neem dan contact op met Liset van der Vos: per e-mail via l.van.der.vos@leiden.nl of telefonisch via 071 516 4637 om de mogelijkheden te bespreken.

Dit is een publicatie uit de Stadskrant van donderdag 28 april 2016 van de gemeente Leiden.