Nieuwsbericht Terugblik opening kunstwerk De Pleisterplaats op 8 augustus

Gepubliceerd op: 11 augustus 2015 13:20

Opening kunstwerk De Pleisterplaats

Uitleg kunstenaar Frank Halmans. Fotografie: Joop Wesseling.


Zaterdag 8 augustus was de feestelijke opening van het kunstwerk "de Pleisterplaats" aan de Willem-Alexanderlaan, nabij het gemeentehuis van Leiderdorp. De opening bestond uit een kleine receptie waar iedere Leiderdorper en betrokkene bij uitgenodigd was. Het Milieu Educatief Centrum verzorgde een workshop geurzakjes maken op zijn Romeins: welke kruiden gebruikten ze vroeger al voor eten en hoe zorgden ze dat ze lekker roken?

Geurzakjes maken opening De Pleisterplaats kunstwerk

Workshop geurzakjes maken met het MEC. Fotografie: Joop Wesseling.


Onder de aanwezigen was een aantal toekomstige bewoners van de Plantage, waar het kunstwerk volgend jaar zal worden herplaatst. Onder veel belangstelling opende Wethouder Wassenaar het kunstwerk, de "tafel" die de centrale plaats en functie van Leiderdorp door de eeuwen heen symboliseert. Hierna kreeg kunstenaar Frank Halmans het woord. De Pleisterplaats is een gedekte tafel, die geheel uit sterk aluminium bestaat. Hierdoor kunnen voorbijgangers er rusten. Op de tafel is de toenmalige Limes, de Romeinse grens te zien, compleet met plaatsnamen en voorwerpen waarvan overblijfselen uit de Karolingische tijd zijn gevonden in Leiderdorp. Naast de oude gebruiksvoorwerpen, zoals schenkkannen en kommen, zijn hun moderne varianten geplaatst, zoals een tupperware bakje, een pak sap of een thermosfles.

Het kunstwerk wordt opgenomen in de Limes-app (www.langsdelimes.nl). Deze app is ontwikkeld zodat mensen langs belangrijke historische plekken kunnen lopen, waaronder in Leiderdorp, waarbij verschillende interessante weetjes worden verteld over de omgeving. Claudia Thunissen, mede-ontwikkelaar, lichtte deze app toe en heeft de aftrap gegeven voor de App door deze in Leiderdorp te volgen met een groep. Zij eindigden bij Hoeve Dijkzicht waar de Romeinse Boerenerfmarkt in volle gang was. Bij verschillende stalletjes kon men iets kopen, munten opgraven of gewoon een drankje drinken. Voor de kinderen had het Leiderdorps museum een uitgebreide archeologie-bak gemaakt waar kinderen (en ouders) scherven op konden graven van heuse archeologische scherven.

Boerenerfmarkt 3 augustus

Op de Romeinse Boerenerfmarkt scherven zoeken in de archeologie-bak onder leiding van vrijwilligers van het Leiderdorps museum. Fotografie: Joop Wesseling.