Nieuwsbericht Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Gepubliceerd op: 06 mei 2021 14:55

Heeft u door de coronamaatregelen tijdelijk minder inkomen? Kunt u hierdoor uw vaste woonlasten niet meer betalen? Dan kan de TONK u misschien helpen.

Deze financiële regeling is bedoeld voor ondernemers en mensen die in loondienst zijn of waren. Als u in aanmerking komt voor de TONK, ontvangt u tijdelijk financiële ondersteuning voor bijvoorbeeld het betalen van uw huur, hypotheek, elektriciteit, gas en water en verzekeringen.

Regels tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) gewijzigd
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de TONK zijn vanaf 28 april 2021 gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen ziet u in het lijstje hieronder.

  • De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor de TONK is verhoogd van 120% naar 150% van de bijstandsnorm;
  • De aflossing en de rente van de hypotheek worden meegenomen als kosten;
  • Inwoners met studiefinanciering hebben recht op TONK;
  • De vermogensgrens voor ondernemers vervalt;
  • De vermogensgrens voor inwoners in loondienst of met een uitkering is verhoogd;
  • Het bedrag aan vaste lasten voor bijvoorbeeld gas, water en licht, gemeentelijke belastingen, servicekosten en verzekeringen is verhoogd.

Meer informatie en aanvragen: 
De gemeente Leiden voert de regeling voor inwoners van Leiderdorp uit. Op www.leiden.nl/tonk vindt u meer informatie over de TONK en de voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen. U kunt hier ook uw aanvraag indienen. Meer informatie over TONK vindt u ook op www.rijksoverheid.nl/tonk.

Heeft u hulp nodig?
Lukt het u niet meer om rekeningen te betalen of rond te komen? Neem dan contact op met Incluzio Leiderdorp. Incluzio Leiderdorp ondersteunt waar mogelijk, denkt met u mee en kan u doorverwijzen naar de juiste instanties. Kijk voor meer informatie en spreekuurtijden op www.incluzioleiderdorp.nl.