Nieuwsbericht Toeritdoseerlicht geplaatst op A4 bij Hoogmade

Gepubliceerd op: 01 april 2010 00:00

W4Rijkswaterstaat heeft een toeritdoseerlicht geplaatst op de toerit Hoogmade bij verzorgingsplaats Bospoort op de A4 (richting Den Haag). Dit om de stroom sluipers die nu de route via de af- en toerit Hoogmade als sluiproute gebruiken meer te doseren voor een betere in- en doorstroming op de A4. In de week van 6 april wordt dit verkeerslicht, dat staat op het punt waar de toerit van de verzorgingsplaats en de toerit van Hoogmade samenkomen, in de avondspits ingezet tussen 16.00 en 18.30 uur. Bij een positief resultaat wordt ook de ochtendspits meegenomen.

Vanwege de slechte doorstroming op de A4 maken sluipers regelmatig gebruik van de verzorgingsplaats Bospoort. Om dit tegen te gaan is Rijkswaterstaat in 2008 een proef gestart met een doseerinstallatie op de verzorgingsplaats. Dit had een dusdanig positief effect dat in 2009 is besloten om dit systeem te laten staan tot de werkzaamheden aan de A4 op het traject tussen Burgerveen en Leiden in 2014 gereed zijn en het verkeer gebruik kan maken van 2x3 rijstroken.

Het doseerlicht zorgde er echter ook voor dat het sluipverkeer zich ging verplaatsen naar het onderliggende wegennet, met name via de af- en toerit Hoogmade en de N445 tussen Roelofarendsveen en Leiden. Om dit neveneffect tegen te gaan is er nu voor gekozen tijdelijk een toeritdoseerlicht neer te zetten op de toerit van Hoogmade. Een eerdere korte test van het toeritdoseerlicht heeft op het locale wegennet geleid tot verkeersoverlast. Omdat het tijd kost om sluipverkeer van het onderliggend wegennet terug naar de A4 te krijgen zal de proef een week lang in de avondspits ingezet worden. Naast het tegengaan van het sluipverkeer op het onderliggende wegennet moet de proef uitwijzen of dit ook een positief effect heeft op de doorstroming van de A4.

Meer informatie krijgt men via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 of kijk op http://www.rijkswaterstaat.nl/