Nieuwsbericht Tweede Kamer Verkiezingen 2017

Gepubliceerd op: 12 februari 2017 00:00

Op 22 februari ontvangt u uw stempas voor de Tweede Kamerverkiezing.
Op 15 maart mag iedereen boven de 18 jaar met de Nederlandse nationaliteit stemmen. Om te kunnen stemmen heeft u de stempas en een identiteitsbewijs (mag maximaal vijf jaar verlopen zijn) nodig.

Een identiteitsbewijs is: een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs. Wanneer u op dit moment niet beschikt over een dergelijk identiteitsbewijs raden wij u aan zo spoedig mogelijk een nieuwe aan te vragen. Houd daarbij rekening met een levertijd van 1 week.

Volmacht

Bij het stemmen bij volmacht geeft een kiesgerechtigde een andere kiesgerechtigde toestemming voor hem of haar een stem uit te brengen. Dat kan op twee manieren.

1. Overdracht van de stempas

De kiesgerechtigde geeft zijn of haar stempas aan een andere kiesgerechtigde binnen dezelfde gemeente. Die kan dan, met een kopie van een legitimatiebewijs van de volmachtgever, voor die volmachtgever gaan stemmen in Leiderdorp.

2. Machtiging op schriftelijke aanvraag

Een volmachtgever kan ook een schriftelijk verzoek indienen bij de gemeente. Het formulier daarvoor kunt u aanvragen bij Burgerzaken tel. 54 54 849  of via verkiezingen@leiderdorp.nl. De aanvraag moet uiterlijk 10 maart bij de gemeente zijn ingediend. De gemachtigde ontvangt na goedkeuring door de gemeente een volmachtbewijs dat hij of zij moet meenemen naar het stembureau. Deze gemachtigde kan in een andere gemeente wonen.
Formulier volmacht.

In een andere gemeente stemmen
Wie mag stemmen, kan dat ook in een andere gemeente doen. Daarvoor heeft u een kiezerspas nodig. U kunt aan de balie uw stempas laten omzetten in een kiezerspas. Dit kan tot uiterlijk 14 maart, 12.00 uur.
Formulier kiezerspas

Posters plakken

In Leiderdorp staan op verschillende locaties borden om verkiezingsposters op te plakken. Vertegenwoordigers van politieke partijen kunnen zelf de posters op de borden plakken. Daarbij geldt 1 partijposter op maximaal A1-formaat per locatie. Op iedere locatie staan drie borden.
De locaties zijn:
1. Persant Snoepweg, Van der Valk Boumanweg
2. Hoek Achthovenerweg/Ruigekade
3. Rotonde Rijnland Ziekenhuis
4. Rotonde Leyhof (koeien)
5. Rotonde bij de Zijllaanmolen
6. Engelendaal/Oude Spoorbaan
7. Engelendaal/Gallaslaan
8. Van der Valk Boumanweg/Zijldijk

Stembureaus
Met een stempas kunt u overal binnen de gemeente stemmen. Hieronder een overzicht van alle stembureaus.

  • Gemeentehuis, Willem-Alexanderlaan 1
  • Gebouw Irene, Hoofdstraat 82
  • Winkelcentrum, Winkelhof
  • Bibliotheek BplusC, Van Diepeningenlaan 110g
  • Zijlkwartier, Van der Marckstraat 19
  • Basisschool De Hobbit, Klerkenhof 5
  • De Ommedijk, Ommedijk 120
  • Basisschool De Schakel, ingang Coornhertdreef
  • Montessorischool Elckerlyc, Klimopzoom 41
  • Korfbalvereniging Velocitas, Bloemerd 7

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden.
De stemlokalen zijn geopend van 's ochtends 07.30 uur tot 's avonds 21.00 uur. 

Visueel gehandicapten
Kent u iemand die visueel gehandicapt is? Wilt u hem of haar er dan op attenderen dat bij Burgerzaken een kandidatenlijst in braille te raadplegen is? Wie hiervan gebruik wil maken, kan bellen met Erik Cambier, tel. (071) 54 54 849.

Bent u uw stempas kwijt of heeft u deze niet ontvangen?
U kunt tot dinsdag 14 maart 12.00 uur een vervangende stempas laten maken bij de balies van Burgerzaken. U moet dan wel een legitimatiebewijs bij u hebben.

Links

http://www.kiesraad.nl
http://www.tweedekamer.nl/