Nieuwsbericht Tweede ronde uitdunoperatie De Houtkamp van start

Gepubliceerd op: 26 januari 2011 00:00

Dunning De Houtkamp, tweede rondeDe tweede ronde van de dunning in park De Houtkamp is begonnen. Het uitdunnen van het park is nodig om achterstallig onderhoud in te halen. Deze achterstand is te zien aan de achteruitgang van de struik- en kruidlagen. Als er niet wordt ingegrepen, ontstaat er een palenbos zonder enige begroeiing onder de bomen en zou De Houtkamp een eentonig park worden met weinig variatie in flora en fauna.

Het uitdunnen is verspreid over twee rondes die elk weer zijn verdeeld in fases. Op dit moment is begonnen met de tweede fase in de tweede ronde. In totaal gaan nu 74 bomen weg. Deze moeten ruimte maken om de duurzame soorten de ruimte te geven zodat deze exemplaren zich verder kunnen ontwikkelen. Acht bomen worden herplant.

In februari wordt het gebied dat bekend staat als de groene dolk/groene long in een eerste ronde onder handen genomen. Er verdwijnen 58 bomen. Het gaat om bomen met een (ernstig) gebrek. Ook hier is het doel van de dunning gezonde, duurzame bomen de ruimte te geven.

In De Bloemerd wordt volgende maand ook gestart met de eerste ronde (fase 2) bomen kappen, 390 in totaal. Het gaat om bomen met plakoksels, achterstallig hakhout of om meerstammigen. Zij maken ruimte voor gezonde bomen. Er worden tien bomen teruggeplant.  

Naast het herplanten van bomen worden op drie locaties verschillende nieuwe struiken geplant om het herstel van de struiklaag te versnellen.

In De Bloemerd gebeurt nog meer naast uitdunnen. De ruiterpaden zijn opgeknapt. De houtsnippers zijn vervangen voor speciaal zand zodat er een drogere en stevigere ondergrond is.