Nieuwsbericht Vervoer van gevaarlijke stoffen over het water

Gepubliceerd op: 08 september 2010 00:00

Deel 3. Vervoer van gevaarlijke stoffen over het water

Iedereen gebruikt dagelijks producten die gemaakt zijn met gevaarlijke stoffen. Denk aan uw tandpasta, medicijnen, het biertje dat u drinkt en de verf die u gebruikt om dat leuke kastje te schilderen. Om deze producten te maken, zijn bijvoorbeeld ammoniak en chloor nodig. Ook moet overal in Nederland getankt kunnen worden, waardoor LPG, benzine en gas verkrijgbaar moet zijn.

Het vervoer van deze stoffen gaat over de weg, het spoor, het water of door buisleidingen. In dit artikel vindt u informatie over vervoer van gevaarlijke stoffen over het water. Volgende week meer over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

Welke risico’s?
De binnenvaart vervoert jaarlijks ongeveer 67 miljoen ton aan gevaarlijke stoffen. Meestal gaat het om brandbare vloeistoffen die via tankschepen worden vervoerd. Ook chemicaliën en afvalstoffen worden veel via het water vervoerd. Vervoer van gevaarlijke stoffen over het water levert vaak geen problemen op. Risico’s op lekkage kunnen ontstaan bij een botsing. Een lekkage met een brandbare vloeistof kan leiden tot een plasbrand. Dit is een brandende vloeistof die op het water drijft. Hierin bestaat het gevaar dat deze brand snel kan overslaan op bebouwing langs de oever.

In Leiderdorp zijn geen binnenvaartroutes voor gevaarlijke stoffen. Werkt u in de buurt van een binnenvaartroute met gevaarlijke stoffen? Lees hier meer over op de website van www.transportenveiligheid.nl