Nieuwsbericht Vogelwandeling in De Houtkamp

Gepubliceerd op: 20 april 2010 00:00

merelBent u benieuwd wat vogels in het voorjaar doen? Wandel dan onder leiding van het IVN mee op zondag 25 april in park De Houtkamp en de heemtuin. De vogelwandeling start om 15.00 uur in het Milieu Educatief Centrum in de Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110/E.

De meeste trekvogels zijn nu wel teruggekeerd uit hun overwinteringsgebieden. Eenmaal hier zingen de mannetjes het hoogste lied om hun territorium af te bakenen en om indruk te maken op een vrouwelijke soortgenoot. Aan de zang is de soort te herkennen. Het geluid van de tjiftjaf en fitis leer je snel, net als dat koolmees en pimpelmees. Het verschil in zang tussen merel en zanglijster vergt al iets meer aandacht. Zwartkop, tuinfluiter en grasmus zijn pas voor geoefende oren te herkennen. Sommige zangvogels zijn bij ons het hele jaar door te zien en te horen, zoals de winterkoning en het roodborstje. Zij behoren met hun bekende liedjes tot de ‘makkelijke' groep.

Voor iedereen die wat meer van vogels en hun gedrag in het voorjaar wil weten, is deze wandeling een leuke start. Onder leiding van een IVN-natuurgids proberen we de verschillende liedjes van vogels te herkennen en natuurlijk ook de vogel zelf te zien.

We gaan op zoek naar de Grote bonte specht en kijken even over het water uit naar watervogels. Soorten die niet zijn te missen: halsbandparkieten, kauwen, gaaien en eksters. En zou die bijzondere witte kauw nog te vinden zijn rond de kinderboerderij?

Een verrekijker is dus handig. Heeft u geen verrekijker, dan is er meestal wel eiemand met wie u kunt meekijken. Ook zijn er enkele kleine verrekijkers te leen. Deelname aan de wandeling is gratis en opgeven is niet nodig. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Bezoek ook eens de websites www.natuureducatie.nl en www.ivn.nl/leiden.