Nieuwsbericht Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Gepubliceerd op: 20 maart 2019 11:25

Het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging neemt in Nederland maar niet af. Daarom attenderen wij u op de risico's en geven wij enkele tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Sluipmoordenaar
Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft en ruikt het niet, maar u kunt door een koolmonoxidevergiftiging wel bewusteloos raken of zelfs overlijden.

Signalen
Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Zoals gasvlammen die oranje of gelig branden in plaats van blauw. Of ramen die beslaan. Maar ook klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak wordt bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging gedacht.

Installaties
Als uw geiser, cv-installatie of gaskachel niet goed werkt, kan dat gevaarlijk zijn. Misschien komt dit door onvoldoende ventilatie, vervuiling of een verkeerde afstelling van de installatie. Daarom adviseren wij u die installaties jaarlijks te laten controleren door een erkende installateur.

Rookgaskanaal
Laat ook het rookgaskanaal jaarlijks controleren. Dat is vooral belangrijk in woningen waar de CV installatie in een technische ruimte op de begane grond staat en die een inpandige rookgasafvoer hebben. In de wijk Buitenhof zijn er veel van deze woningen. Zo'n kanaal is niet geschikt om 30 tot 40 jaar mee te gaan. De rookgassen in combinatie met condensvorming kunnen het kanaal beschadigen. Daardoor kan gas de woning binnendringen. Dit geldt ook voor geisers en of/ installaties die elders zijn gemonteerd.

Koolmonoxidemelder
U kunt het beste een koolmonoxidemelder installeren in elke kamer of ruimte waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. Aanbevolen wordt ook melders in de slaapkamers te installeren en in kamers waarin u veel van uw tijd doorbrengt.

Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide