Nieuwsbericht Vrijwilligers vallen in de prijzen

Gepubliceerd op: 05 januari 2022 15:10

Vrijwilligers zetten zich vrijwillig voor andere mensen. Zij zijn goud waard voor Leiderdorp. Daar zijn we trots op. En dat ziet niet iedereen direct. Daar willen we met de vrijwilligersprijs iets aan veranderen. Dit jaar zijn er 4 organisaties die in de prijzen vallen: Clubhuis de Derde Helft (eerste plaats), Fietsmaatjes Leiden/Leiderdorp (tweede plaats), Stichting Natuurspeeltuin (derde plaats) en Straatjutters Leiderdorp (vierde plaats). Gezamenlijk tellen zij maar liefst 151 vrijwilligers.

Clubhuis de Derde Helft
Clubhuis de Derde Helft is de jongste organisatie. Deze organiseert vanaf 2019 met 20 vrijwilligers activiteiten voor 55-plussers. Het gaat dan om sporten als hockey, korfbal en binnenkort ook tennis die in wandelend tempo worden beoefend. Maar ook voor jeu de boules kunnen zij terecht bij De Derde Helft. Sinds 2020 is er ook het Balkon Bewegen en zijn er dansochtenden op woensdag. In samenwerking met Incluzio is er een bijeenkomst in de ochtend voor mensen die licht dementerend of eenzaam zijn. Deze start met een lunch.

Fietsmaatjes
Met maar liefst 92 vrijwilligers rijden de Fietsmaatjes mensen rond in de regio die dat zelfstandig niet meer kunnen. Het gaat om zo'n 3500 ritten per jaar. Het blijkt dat niet alleen de gasten dit zeer waarderen. Ook de vrijwilligers doen dit met veel plezier. Het brengt mensen die zelf niet meer uit huis kunnen naar buiten in de gezonde buitenlucht. De Fietsmaatjes bestaan sinds 2017.

Natuurspeeltuin
Vrijwilligers van de Natuurspeeltuin zetten zich al 10 jaar in om de speeltuin mooi en veilig te houden. Leiderdorpers maar ook mensen van buitenaf zijn met name deze gaan ontdekken tijdens de coronalockdown. Om er even uit te zijn en tot rust te komen. Er zijn daarom extra banken geplaatst. De vrijwilligers hebben passie voor de natuur. Maar komen ook voor het sociale contact. Uit reacties van bezoekers blijkt dat zij dit en de speeltuin zeer waarderen.

De Straatjutters
De vrijwilligers van De Straatjutters verzamelen sinds 2018 al het zwerfafval in Leiderdorp. Per 'jutter' gaat het om een volle zak afval per week. Sinds dit jaar verzamelen zij ook resten van sigaretten. Die vormen een groot probleem. Niet alleen omdat deze de buitenruimte lelijk maken, ze zijn ook schadelijk. In filtersigaretten zit plastic. Ook delen zij zakasbakken uit. Zij doen alles om ervoor te zorgen dat er naast afval geen sigaretten op straat komen.

De uitreiking is vrijdagavond vanaf 19.15 uur te zien op televisie bij Unity.NU via kanaal 40 (Ziggo) en 1412 (overige providers). Online is de uitzending te zien via www.unity.nu.

20210105 Vrijwilligersprijs