Nieuwsbericht We moeten ze beschermen, maar: zijn bijen gevaarlijk?

Gepubliceerd op: 01 juni 2016 13:00

GroeneCircels Bijen
Bijen zijn van groot belang voor onze voedselketen en we moeten ze beschermen. Ons land heeft ruim 350 soorten bijen maar ze staan onder druk. Daarom werkt de Groene Cirkel Bijenlandschap, onder de slogan Bee Friendly, aan een bijvriendelijker omgeving. Maar zijn bijen gevaarlijk? 'Nee', zeggen deskundigen, 'want in tegenstelling tot wespen komen bijen niet op ons eten af, ze zijn alleen geïnteresseerd in bloemen voor stuifmeel en nectar en wie ze met rust laat loopt zo goed als geen risico gestoken te worden. Bijen steken alleen als ze bedreigd worden.'

Laat bijen met rust
Niet alle bijen kunnen steken. En sommige bijen –zoals zandbijen die in de grond nestelen- hebben een korte angel waarmee ze niet door onze huid kunnen prikken. Maar algemeen geldt: laat bijen met rust, sla niet hysterisch om je heen. Ken het verschil tussen bijen en wespen. Wespen kunnen agressiever zijn en bijvoorbeeld op zoete drankjes afkomen of vlees op een bord. En ze zien er anders uit: bijen zijn dicht behaard, wespen zijn veel kaler. Wie uit onwetendheid zomaar een bij doodslaat, slaat een belangrijke bestuiver dood die van vitaal belang is voor onze voedselketen.

Bijna altijd onschuldig
Een bijensteek kan pijnlijk zijn, maar geeft meestal alleen maar onschuldige plaatselijke verschijnselen. Alleen als je allergisch bent voor bijen- of wespengif, of in mond, keel of neus zou worden gestoken moet je naar de dokter. Het komt echter zelden voor dat een bij je daar steekt, omdat bijen niet op eten afkomen. Dus: een bij in de buurt? Niet slaan, blijf rustig, een bij doet je niets.

Meer informatie en activiteitenagenda:
www.bijenlandschap.nl

Zo houden Park De Houtkamp in Leiderdorp en Park Cronesteyn in Leiden door de zomer heen 'Open bijenstal'. Daar zijn ook bijenvolken te bekijken.