Nieuwsbericht Webinar: Wandel of plant je gezond

Gepubliceerd op: 11 november 2020 12:35

In deze lastige periode trekken we massaal de natuurgebieden in. Ook afgelopen weekend was het er weer druk. De natuur is een plaats waar je je kunt ontspannen. Dat is gezond, want uit onderzoek blijkt dat hoe vaker we in de natuur zijn hoe minder stress we in ons leven hebben. Ver weg hoef je echter niet te gaan. Ook groen in en om het huis, in een park in de buurt of in de werkomgeving helpt mee! Met Groen Dichterbij hebben gemeente Leiderdorp en IVN Natuureducatie diverse vergroeningsactiviteiten georganiseerd en worden natuurbelevingsactiviteiten in de eigen omgeving gestimuleerd.

Bomen en planten in de buurt
In een groenere omgeving zijn mensen gelukkiger en gezonder. De positieve effecten van natuur beperken zich echter niet tot grote natuur als bos en hei, maar beginnen al bij bomen in de straat blijkt uit de whitepaper 'wat natuur voor je doet' van wetenschapsjournalist Mark Mieras. Uit zijn onderzoek komt dat bomen, maar ook kleine plantsoenen van 0,05 hectare, er al voor zorgen dat omwonenden zich gezonder voelen en hoger scoren op een gevoel van welbevinden. Ook planten en bomen in de werkomgeving dragen bij aan werknemers die meer tevreden zijn, zich beter kunnen concentreren én beter presteren.

Plantmaand
Natuur in tuin en balkon is dus minstens net zo belangrijk als natuur in natuurgebieden. Iedereen die noodgedwongen thuis zit in coronatijd wordt opgeroepen om de komende maand zijn tuin of balkon te vergroenen. Met de campagne 'Plant mee' hoopt IVN van alle Nederlandse achtertuinen het grootste natuurgebied van het land te maken. Goed voor de natuur en biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid! Ook gemeente Leiderdorp stimuleert deze vergroeningsactie. Zo zijn onlangs biologische bloembollen uitgedeeld en zijn vorig jaar 60 geveltuinen aangelegd. Als je geen tuin hebt kun je in Leiderdorp ook een boomspiegel adopteren of je aansluiten bij een van de buurttuinen.

De kracht van een groene omgeving
Voor mensen die liever een ommetje maken in de groene omgeving, zoals in de parken en polders van Leiderdorp, organiseert IVN drie webinars met als thema 'wandel je gezond'. De kracht van een groene omgeving ervaar je namelijk nog beter door erin te bewegen. In de webinars krijgen deelnemers inspiratie om een wandeling buiten leuker te maken: door de omgeving tijdens een vast rondje met andere ogen te bekijken bijvoorbeeld, of door een leuke wandeling te maken met je (klein)kinderen. De webinars zijn gratis te volgen op 26 november, 3 en 10 december. Aanmelden kan via www.bit.ly/wandeljegezond. Ben je op zoek naar inspiratie om natuur vanzelfsprekend onderdeel te laten worden van je werkdag? Dat kan door de webinar 'Nature @ Work terug te kijken via www.bit.ly/naturework.

Webinar