Nieuwsbericht Werk aan buitenruimte Groene Hart Centrum in volle gang

Gepubliceerd op: 05 maart 2021 16:00

GHC overzicht

De werkzaamheden rondom het toekomstige Groene Hart Centrum in de Bospolder verlopen voorspoedig. Begin januari gaf de gemeente Leiderdorp het startsein voor de inrichting van de buitenruimte. Het Groene Hart Centrum is de nieuwe bestemming van het voormalige HSL/A4 informatiecentrum van Rijkswaterstaat. Het gebouw en de buitenruimte worden omgevormd tot een recreatief en educatief centrum met horeca. De inrichting van de buitenruimte is naar verwachting 31 december 2021 klaar. Het project wordt grotendeels gefinancierd met subsidies van de Oude Rijnzone en Holland Rijnland.

De komende maanden richten de werkzaamheden zich vooral op de zogeheten voorbelasting. De ondergrond is erg slap door een dikke veenlaag. Daarom stort aannemer Gebr. Van der Poel BV eerst lagen grond om de bodem versneld te laten inklinken. Dat pakket blijft een aantal maanden liggen. Daarna gaat hij de buitenruimte inrichten. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het graven en verbreden van watergangen en het aanleggen van een parkeerterrein en een speel- en doeweide. Ook komen er groenvoorzieningen die voor een grotere biodiversiteit in het gebied zorgen.

Wethouder Polders Daan Binnendijk kijkt uit naar de nieuwe recreatieve functie van het voormalige infocentrum. "We maken hier een plek waar bezoekers het typisch Hollandse polderlandschap kunnen ervaren, beleven en leren kennen. Het Groene Hart Centrum is een aanwinst voor Leiderdorp als recreatieve gemeente in de Leidse regio.''

Fietspad en fietsonderdoorgang N446
Bedoeling is ook meteen een fietspad langs en een fietsverbinding onder de N446 aan te leggen. Dit plan wacht nog op toestemming van Rijkswaterstaat. Zodra die binnen is, gaat de gemeente daarvoor een aanbesteding opstarten.

Oude Rijnzone en groenprogramma Holland Rijnland
De transformatie van het voormalig A4/HSL informatiecentrum vloeit voort uit afspraken binnen het samenwerkingsverband De Oude Rijnzone. De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Rijnwoude, Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk, de Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland werken samen aan de ontwikkeling van het gebied langs rivier de Oude Rijn (grofweg tussen Leiden en Bodegraven-Reeuwijk). Doel is om nu en in de toekomst voldoende ruimte te hebben voor bedrijvigheid, groen, woningen, vervoer en recreatie.

De herinrichting van de buitenruimte is ook een project uit het Groenprogramma van Holland Rijnland, een samenwerkingsverband van 13 gemeenten (Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude). Holland Rijnland financiert projecten die de groene ruimte in de regio versterken.

Kijk op www.leiderdorp.nl/groenehartcentrum voor het inrichtingsplan van het Groene Hart Centrum.


GHC bouwbord 4865

Links op de foto wethouder Daan Binnendijk, rechts projectleider Kevin Disseldorp van Gebr. van der Poel. 

Foto's: Buro JP