Nieuwsbericht Win natuur voor je buurt of bedrijf

Gepubliceerd op: 14 juli 2010 00:00
wilde weelde2010 is het jaar van de biodiversiteit. Biodiversiteit is al het leven dat we op aarde hebben. Biodiversiteit is mooi, verrassend en dichtbij. Het is bovendien nuttig en noodzakelijk. Om de biodiversiteit in regio Leiden te versterken, schrijven NCB Naturalis, gemeente Leiden en Milieudienst West-Holland de prijsvraag Wilde Weelde uit, voor inwoners en bedrijven. Met meer verschillende soorten planten en dieren krijgt de regio niet alleen een mooie, groene uitstraling, het wordt er ook gezonder leven en werken. Dien uw idee vóór 1 augustus in!

De opdracht: bedenk een plan om biodiversiteit in uw buurt of bij uw bedrijf te versterken én er lol van te hebben. Maar hoe doe je dat?

Voor de buurt
Uw plan kan bijvoorbeeld zijn een braakliggend terrein beplanten. Of een mooie wandelroute aanleggen door een park bij u in de buurt. Of verzin een idee om een bepaalde dier- of plantsoort (zoals bijen of vleermuizen) te helpen overleven in de stad. Eetbare speeltuinen, bloemplukbermen, natuurfoto's in de straat, een streekproductenafhaalpunt ... Niets is te gek!

Voor bedrijf, instelling of school
Biodiversiteit kan goed zijn voor de bedrijfsvoering. Het juiste groen in de omgeving kan bijvoorbeeld energie besparen en wateroverlast voorkomen. Verder werken werknemers efficiënter en voelen klanten zich beter in een groene omgeving. Te denken valt aan groene daken met weelderige lunchplek of groene muren met nestgelegenheid voor vogels. Leg een groentetuin aan voor werknemers, bewoners van een zorginstelling of scholieren, of maak een plan om de entree naar uw stad of dorp dier- en plantvriendelijker te maken, voor een groener en beter vestigingsklimaat. Ook plannen voor trimbossen, streekproducten in de bedrijfskantine, vlindertuinen of wandelroutes zijn van harte welkom.

De prijs: uitvoering van uw idee
Wint uw idee, dan wordt uw plan uitgevoerd. Hiervoor is een bedrag van maximaal € 20.000,- beschikbaar gesteld. Een deskundige jury, bestaande uit o.a. een bioloog, een milieukundige en een econoom, beoordeelt de inzendingen. De prijs wordt uitgereikt tijdens het festival 'Life Live' op 3 en 4 september, in de tuin van Naturalis, een zomerfestival vol muziek, film, eten, drinken en verrassingen.

Meedoen?
Alle inwoners en bedrijven van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen en Zoeterwoude kunnen meedoen. Inwoners kunnen ook als groep een plan indienen. Onder bedrijven vallen instellingen, scholen, maatschappelijke organisaties en woningbouwcorporaties. Vul vóór 1 augustus het invulformulier in op www.leiden.nl/wildeweelde.
Meer informatie over prijsvraag en criteria? Kijk op www.leiden.nl/wildeweelde.

Wilde Weelde is tot stand gekomen via het Biodiversiteitsactieplan Lekker Groen in en om Leiden van Milieudienst West-Holland, gemeente Leiden en Provincie Zuid-Holland. Voor meer informatie hierover, kijk op http://www.mdwh.nl/ onder het kopje biodiversiteit.