Nieuwsbericht Windturbines op dak nieuw gemeentehuis

Gepubliceerd op: 28 september 2011 00:00


windturbine op het dak

Op het dak van het gemeentehuis zijn twee Urban Windmill windturbines geplaatst, die het gebouw gedeeltelijk van energie gaan voorzien.

De door de windturbines opgewekte stroom gaat volledig terug naar het elektriciteitsnetwerk. Het gebouw gebruikt daarvan wat er die dag nodig is. Deze constructie zorgt voor een enorme besparing op de energiekosten, want de ene dag is er meer energieverbruik dan de andere dag. Op deze manier kan het gebouw altijd gebruik maken van de opgewekte energie, ook als het windstil is.

Urban Windmill
Wat de Urban Windmill uniek maakt is de windversneller, de venturi. Deze venturi heeft twee specifieke eigenschappen:

  • hij richt de wieken op de wind, als een windvaan, zodat hij altijd met de kop in de wind staat;
  • de venturi versnelt de wind tot de derde macht in het vermogen. Dit houdt in hoe harder de wind op de rotor komt, hoe meer opbrengst hij heeft.

Eén windmolen heeft een jaaropbrengst van 1400 kWh dit staat gelijk aan een half jaar energiegebruik van een gemiddeld gezin. De twee windmolens samen leveren dus in één jaar het energieverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin.
De windturbines zijn speciaal ontwikkeld voor de toepassing in woonwijken en op of naast gebouwen. Dit betekent dat ze optimaal functioneren onder het windregime in bebouwde omgeving en plotselinge windvlagen en turbulenties goed kunnen weerstaan. Daarnaast zijn de windturbines veilig en stil.

Een andere besparing is dat alle energieverbruik in het gebouw centraal wordt aangestuurd; zo zijn er in alle ruimten sensors voor het licht. Deze nemen iemands aanwezigheid in een ruimte waar. Is er niemand, dan gaat het licht uit. Het “oude” lichtknopje bestaat niet meer. Op deze manier blijft er nooit onnodig licht branden.