Artikel Groot onderhoud Spanjaardsbrug

De provincie Zuid-Holland voert van 4 november tot en met 16 december 2018 groot onderhoud en renovatie aan de Spanjaardsbrug uit. In deze periode is geen wegverkeer over de Spanjaardsbrug mogelijk.

De brug krijgt een nieuwe verflaag in de oorspronkelijke kleur om de monumentale te behouden. Het beweegbare deel van de brug (het val en de balans) wordt op een externe locatie gerenoveerd. Volgend jaar wordt een nieuwe technische ruimte naast het brugwachtershuisje gebouwd.

Uit- en inhijsen
Op zondag 4 november rond 10.00 uur worden hijsogen aan de brug gelast. Vanaf dat moment is de brug tot en met 16 december niet te gebruiken.

Op 5 en 6 november worden het val en de balans uitgehesen en weggevaren naar de externe locatie. Ze worden op 15 en 16 december weer teruggeplaatst. Op genoemde data is het vaarwegverkeer gestremd. Wegverkeer vanaf de Van der Valk Boumanweg naar de Zijldijk blijft mogelijk.

Omleidingen
Fietsers en voetgangers kunnen vanaf 4 november 7.00 uur gebruik maken van een tijdelijke pontonbrug, iets ten noorden van de Spanjaardslaan. Zij worden via de Splinterlaan en Spanjaardslaan over de parrallelweg van de Zijldijk naar de tijdelijke brug geleid. De omleiding wordt met borden aangegeven. De pontonbrug gaat (indien nodig) 1 keer in de 2 uur open voor het vaarwegverkeer.

Autoverkeer wordt omgeleid via de Zijlbrug. Tijdens de werkzaamheden is op de Zijldijk tussen de Sisalbaan op de Baanderij en de Lage Rijndijk geen autoverkeer in zuidelijke richting mogelijk. De omleidingen worden met borden aangegeven.

Buslijn 6 rijdt van 5 november t/m 16 december een andere route.
Van Leiden richting Leiderdorp volgt buslijn 6 vanaf de Zijlsingel de route Lage Rijndijk – Sumatrastraat - Willem de Zwijgerlaan/Oude Spoorbaan. Vanaf de Engelendaal wordt de normale route gereden.
Van Leiderdorp richting Leiden vanaf Engelendaal volgt buslijn 6 de route Oude Spoorbaan/Willem de Zwijgerlaan - Kooilaan. Vanaf de Herensingel wordt de normale route gereden. Meer informatie vindt u op de website van Arriva

Inloopspreekuur
Vanaf 8 november tot en met 13 december houdt de aannemer elke donderdag van 11.30 tot 12.30 uur en van 17.30 tot 18.30 uur een inloopspreekuur bij De Zijloever, Lage Rijndijk 129 in Leiden.

Meer informatie
Op de website van de provincie Zuid-Holland vindt u meer informatie over het groot onderhoud: www.zuid-holland.nl/bruggenleiden. Voor actuele informatie over stremmingen en omleidingen kunt u de Bouwapp op uw smartphone installeren via de Appstore of Playstore.