Artikel Herinrichting Hoogmadeseweg

De herinrichting van de Hoogmadeseweg tussen de rotonde en de Simon Smitweg start op medio september 2019. Met de herinrichting wordt de Hoogmadeseweg een erftoegangsweg van 30 km/u conform de richtlijnen van duurzaam veilig, waarbij de fietspaden ook vernieuwd worden.

Duurzaam en comfortabel
Het vernieuwde fietspad is duurzaam en biedt meer rijcomfort aan de fietser. Het fietspad bestaat uit betonnen elementen. Deze elementen zijn onderling gekoppeld waardoor ze weinig weerstand geven en fietscomfort bieden. Ook zijn de fietspadelementen bestand tegen opdrukken door boomwortels. De onderhoudsvriendelijkheid (de platen kunnen er in zijn geheel uitgehaald worden) en lange levensduur maakt het fietspad duurzaam.

Uitvoering
De uitvoering van de herinrichting gebeurt door H.H. van Egmond B.V. uit Rijnsburg. Via onderstaande links vindt u de planning, fasering en omleidingsroute tijdens te werkzaamheden.

Ontwerp
In juni 2017 konden inwoners tijdens een inloopbijeenkomst reageren op het Voorlopig Ontwerp van de nieuwe weginrichting. Hun inbreng was aanleiding het ontwerp te veranderen. De volgende zaken zijn aangepast:

  • De verlichting wordt buiten het trottoir geplaatst en niet tussen stoep en fietspad. Daardoor ondervinden voetgangers en rolstoelgebruikers geen hinder van de lantaarnpalen.
  • Ongeveer ter hoogte van de Essenlaan komt er nog een wegversmalling met busvriendelijke drempel.
  • Ter hoogte van tennispark De Munnik worden tussen het fietspad en de rijbaan bomen geplaatst. Daarvoor is ruimte omdat de weg hier wordt rechtgetrokken. De bomen versterken de laanstructuur.
  • De toegang vanaf de Hoogmadeseweg naar de Essenlaan (een fietspad) is inmiddels versmald en heeft aan beide zijden betonelementen gekregen. Dit moet voorkomen dat gemotoriseerd verkeer het fietspad gebruikt, zoals nu vaak gebeurt.

De aanpassingen zijn verwerkt in het Definitief Ontwerp. Zie onder Documenten.

Documenten
Definitief Ontwerp herinrichting Hoogmadeseweg (22 september 2017)

Contact
Projectleider: Rik Verhoeven
E-mail: info@leiderdorp.nl