Soms is een bestemmingsplanwijziging nodig, voordat u een vergunning kunt krijgen. Welke functie een gebied heeft en welke regels er gelden (bijvoorbeeld hoe hoog je mag bouwen, etc), staat nu beschreven in een bestemmingsplan. Vanaf het moment dat de Omgevingswet ingaat, maken we geen bestemmingsplannen meer. Voor heel Leiderdorp hebben we dan te maken met 1 omgevingsplan. Dat heeft gevolgen voor de lopende procedures. In het bijzonder voor aanvragen voor een bestemmingsplanwijziging. Bij de invoering van nieuwe wet geldt een overgangsperiode voor lopende procedures:
Bestemmingsplannen die voor het ingaan van de Omgevingswet als ontwerp ter inzage worden gelegd, vallen nog onder de huidige wet- en regelgeving. Plannen die na het ingaan van de Omgevingswet ter inzage worden gelegd, worden een wijziging van het omgevingsplan.
Het voorbereiden en ter inzage leggen van een bestemmingsplan, vraagt de nodige voorbereidingstijd binnen de gemeente. Daarom worden vanaf nu niet meer alle aanvragen die voor het ingaan van de Omgevingswet worden ingediend op basis van het huidige recht in procedure gebracht. Afhankelijk van de ingewikkeldheid en omvang van de aanvraag wordt gekeken naar wat de juiste procedure is.
Als het niet lukt om tijdig een compleet en kwalitatief ontwerp bestemmingsplan in te dienen, dan geldt de nieuwe Omgevingswet. De mogelijkheden zijn dan:
- aanvragen van een omgevingsvergunning met een buitenplanse afwijking
- indienen van een verzoek voor het wijzigen van het omgevingsplan.
Vanwege de verandering van bestemmingsplan naar omgevingsplan raden wij u aan om eerst een vooroverleg aan te vragen via een conceptaanvraag. Dan bekijken we samen met u wat de meest geschikte route voor uw plan is. U kunt dit doen via www.omgevingsloket.nl. Meer informatie hierover vindt u op de volgende pagina: Omgevingsvergunning (leiderdorp.nl).