Regionale Energiestrategie (RES)

res

Activiteiten:

  • doe nu mee met de regionale enquête
  • 7 januari: 20.00 uur - 21.30 uur: digitale bijeenkomst voor inwoners, voor inschrijven klik hier.  

Klik hier voor meer infromatie over de activiteiten

Klik hier voor meer informatie over de Regionale Energiestrategie


 

Rik van Woudenberg 

Denk nu mee over het energielandschap van de toekomst!


Elke dag gebruiken we energie, om ons huis te verlichten, te verwarmen, onze mobiele telefoon op te laden, voor ons werk. Voor bijna alles dat wij dagelijks doen is energie nodig. Meer dan 17  miljoen mensen in ons land zijn dus 24/7 afhankelijk van elektriciteit en gas om te kunnen leven en werken. En dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Er zullen meer woningen komen die ook van energie moeten worden voorzien. Ook gaan we steeds meer gebruik maken van elektrisch vervoer. Hier is veel energie voor nodig. Maar die energie moet wel ergens vandaan komen.

Wij wekken nu vooral energie op met fossiele grondstoffen zoals steenkool, olie en gas. Die grondstoffen raken op. Ook moeten we onze CO2 uitstoot drastisch verminderen om klimaatverandering tegen te gaan. Er móet dus iets veranderen. Niets doen is geen optie. Daarom gaan we energie op een andere manier opwekken. Zoals met windmolens en zonnepanelen. Maar we moeten ook anders omgaan met energie. Er gaat namelijk ook nog steeds veel energie verloren terwijl dit niet nodig is. Denk aan slecht geïsoleerde huizen. De energie die je gebruikt om je huis te verwarmen gaat dan eigenlijk gelijk weer verloren. Daarom vragen wij iedereen om samen met ons na te denken over het energielandschap van de toekomst. De regio Holland Rijnland heeft in beeld gebracht in welke potentiële gebieden energie opgewekt kan worden. Ook zullen wij ons af moeten vragen hóe we die energie op willen wekken. Willen we 4 windmolens of 120 voetbalvelden zonnepanelen? En waar moeten die komen? We willen met u in gesprek over welke kansen u ziet en onder welke voorwaarden dit kan.


Wij staan open voor al uw creativiteit! Want er is veel mogelijk en er zijn kansen genoeg om samen het energielandschap van de toekomst verder in te vullen. En dat is belangrijk, want de keuzes die wij nu maken zijn van grote invloed op de toekomst! Doet u ook mee?

Op deze website vindt u alle informatie over de Regionale Energiestrategie en een agenda met activiteiten.


Rik van Woudenberg,
wethouder duurzaamheid