Artikel Veiligheid

Stormschade

Is er door harde wind storm- en/of waterschade ontstaan? Kijk hieronder hoe u een melding maakt.

  • Acuut gevaar? Bel dan 112.
  • Is er geen sprake van acuut gevaar, maar heeft u de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904.
  • Is er geen sprake van acuut gevaar, meld het bij de gemeente (071 54 54 500), www.leiderdorp.nl/melding of maak een melding in de MijnGemeente App.Integraal veiligheidsbeleid

Verbinding, regie en daadkracht is het adagium voor het veiligheidsbeleid in Leiderdorp.

  • Hier leest u aan welke veiligheidsthema’s de gemeente komende jaren extra aandacht geeft.


Burgernet

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie om de veiligheid in de buurt te vergroten. Deelnemers uit de buurt krijgen van de politie een sms met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Burgernet wordt alleen ingezet bij een duidelijk signalement van een dader bij diefstal, beroving of een vermist persoon.Inbraakpreventie

Wilt u meer weten over woninginbraak en inbraakpreventie?Melden discriminatie

De stichting Inclusie & discriminatiebestrijding (Stichting iDb) zet zich in om discriminatie en uitsluiting te voorkomen en te bestrijden in de regio Haaglanden & Hollands Midden. Wilt u melding maken van discriminatie? Bel dan (0800) 321 86 86 (gratis) of mail naar klachten@stichtingidb.nl. Voor meer informatie en advies kunt u contact met ons opnemen via tel. (070) 302 86 86. E-mail: info@stichtingidb.nl. Website www.stichtingidb.nl.Veilig wonen

Iedereen wil graag een veilig thuis. Toch kunt u slachtoffer worden van een inbraak, babbeltruc, overval of brand. Test in deze training en scan wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.

  • Klik hier voor meer informatie over inbraakpreventie.

 Informatie rondom oud en nieuw

Vind hier informatie rondom oud en nieuw.Rampen

In Nederland zijn we goed voorbereid op rampen. Toch kan er soms iets onverwachts gebeuren. Bijvoorbeeld een brand, of extreem weer. Lees op de volgende websites wat u doet bij een ramp en hoe u zich erop kunt voorbereiden.WhatsApp-wijkpreventie

Lees hier wat WhatsApp-wijkpreventie inhoudt en hoe u zich kunt aanmelden.Brandveiligheid

Hier vindt u alle informatie over de brandweer, brandpreventie, rookmelders, koolmonoxide en wat te doen bij brand.


 

Extreem weer

Extreme kou of hitte, regen, windstoten, hevig onweer, sneeuw of ijzel. In Nederland hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer.

 Loden waterleidingen

Lood in drinkwater is ongezond voor jonge kinderen. Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dat verboden. Heeft u nog loden leidingen in huis? Laat deze dan vervangen.

Uit loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loskomen en zo in het drinkwater terechtkomen. Ook bij nieuwe kranen en koppelstukken van nieuwe leidingen kan tijdelijk een kleine hoeveelheid lood in het water terechtkomen. Omdat lood ongezond is voor jonge kinderen, adviseert de GGD loden leidingen te vervangen.

Klik hier voor de uitgebreide informatie over loden leidingenHuiselijk geweld

Bij vermoedens van huiselijk geweld is het vaak moeilijk om in te schatten hoe en óf u kunt helpen. Bij deze vermoedens kunt u bellen met Veilig Thuis (ook anoniem) Tel: 0800-2000 gratis en 24/7 bereikbaar. Meer informatie leest u op https://veiligthuis.nl/.

Het is altijd goed om te bellen. Ook als u niet zeker weet hoe ernstig het is, of als u zich zorgen maakt over kinderen. De mensen bij het steunpunt geven u advies en helpen om de situatie te veranderen en kijken samen met u óf en welke professionele hulp er nodig is.

Meer informatie kunt u vinden op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl of www.veiligthuishollandsmidden.nl

Bij acuut gevaar: schroom niet en bel 112! Hoe te handelen bij een onveilige situatie - 360-graden belevingsfilm

Overvallen, straatroof en babbeltrucs veroorzaken emotionele en financiële schade. De 360-graden belevingsfilm laat zien hoe u in onveilige situaties kunt reageren. Doordat de films eenvoudig kunnen worden herhaald leert u steeds beter hoe u moet handelen in een onveilige situatie.
De app kent 4 films; predictive profiling, babbeltrucs, boefproof en overval. Bent u benieuwd en wilt u de app uitproberen? Download de app dan gratis: