Artikel Coronavirus (Covid-19)

 

For English, read the article below.

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de maatregelen rondom het coronavirus. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over de landelijke maatregelen. Wat de informatie betekent voor de gemeente Leiderdorp, vindt u op deze pagina.

Actuele openingstijden van het gemeentehuis vindt u op deze pagina.

Informatie voor ondernemers in Leiderdorp vindt u op deze pagina.

Informatie over vaccineren
Heeft u een vraag over een vaccinatielocatie? Bekijk dan deze pagina van de GGD.
Heeft u een vraag over het vaccineren zelf? Bekijk dan deze pagina van de Rijksoverheid, of bel naar 0800-1351.

Niet-geleverde pgb-zorg of ondersteuning Wmo en Jeugdwet
Ontvangt u een pgb voor ondersteuning of zorg vanuit de Wmo of Jeugdwet en kan deze ondersteuning (tijdelijk) niet plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Tijdlijn


Vrijdag 14 januari

Tijdens de persconferentie van vrijdagavond heeft het kabinet aangekondigd de maatregelen tegen het coronavirus deels te versoepelen. De 18 burgemeesters van de Veiligheidsregio Hollands Midden hebben overlegd over de stand van zaken rondom het coronavirus en de aangekondigde maatregelen. De burgemeesters zetten het handhavingsbeleid dat zij tijdens de pandemie hebben gevoerd door. Dat betekent mogelijk maken wat kan en verspreiding van het virus tegengaan.

Lees meer op deze pagina.

---

Vrijdag 14 januari 

Voor onderwijs, sport, winkels en kappers is per 15 januari meer mogelijk - onder voorwaarden. De regels voor het dragen van mondkapjes zijn aangescherpt. Vanwege het enorme aantal besmettingen blijven o.a. horeca en musea nog dicht.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

Corona

---

Maandag 27 december

Bbz-uitkering voor levensonderhoud van 1 januari tot en met 31 maart 2022
Zelfstandig ondernemers die niet genoeg verdienen voor hun levensonderhoud, kunnen een Bbz-uitkering aanvragen. De regeling is tijdelijk aangepast en kon aangevraagd worden van 1 oktober tot en met 31 december 2021. De Rijksoverheid heeft de tijdelijke Bbz-uitkering onder dezelfde voorwaarden verlengd. U kunt de uitkering aanvragen van 1 januari tot en met 31 maart 2022.

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van gemeente Rotterdam voert voor onze gemeente het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) uit. Alle informatie en de voorwaarden vindt u op www.rotterdam.nl/bbz. U vindt daar ook het digitale aanvraagformulier en de contactgegevens. De Bbz-uitkering is een tijdelijk vangnet. De nadruk ligt bij deze uitkering op kansrijk ondernemen.

Alle informatie en de voorwaarden vindt u op www.rotterdam.nl/bbz. U vindt daar ook het digitale aanvraagformulier en de contactgegevens.

---

Zaterdag 18 december

De opmars van de omikronvariant leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC's. Dat is sneller dan verwacht. Daarom gaat Nederland van 19 december tot en met in ieder geval 14 januari in lockdown.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

Lockdown 18 december 2021


Vrijdag 12 november

Om de stijging van het aantal besmettingen terug te dringen en verdere druk op de zorg te voorkomen, gelden per 13 november strengere maatregelen. Deze zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag te verminderen.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

Corona

---

Dinsdag 2 november

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt snel toe. Daarom is per 6 november op meer plekken een coronatoegangsbewijs en mondkapje verplicht. De basisregels zijn extra belangrijk om jezelf en anderen te beschermen.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

Maatregelen 2 november

---

Woensdag 22 september

Einde Tozo, tijdelijke versoepeling Bbz-uitkering levensonderhoud
Op 30 september 2021 stopt de Tozo-regeling. Als u na deze periode financiële ondersteuning nodig hebt, kunt u een Bbz-uitkering (Bijstand voor zelfstandigen) aanvragen. De regeling is tijdelijk aangepast en geldt van 1 oktober tot en met 31 december 2021.

De Bbz-uitkering kunt u vanaf begin oktober voor maximaal 3 maanden aanvragen bij Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) te Rotterdam. Op dit moment wordt gewerkt aan de uitwerking. Raadpleeg de webpagina www.rotterdam.nl/rbz voor actuele informatie. De versoepelingen houden onder andere in dat:

 • de vermogenstoets niet van toepassing is;
 • de versoepelde Bbz-uitkering met een terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden aan te vragen is;
 • het vaststellen van het inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar) gebeurt;
 • de directe verstrekking van de Bbz-uitkering om niet (in plaats van als voorlopige lening) gebeurt.

---

Maandag 7 juni

Op 5 juni hebben we de derde stap van het openingsplan gezet. Onder voorwaarden is bijna alles open, waaronder restaurants, bioscopen en musea. Door ons aan de basisregels te houden, kan steeds meer.

Stap 3

Dinsdag 14 april

Heropening

---

Dinsdag 30 maart

Ondernemersdesk
De coronacrisis en de lockdown hebben voor veel ondernemers grote gevolgen. Financieel en mentaal is het een zware tijd. Vraagt u zich als ondernemer bijvoorbeeld weleens af of het geen tijd is om het roer om te gooien, een andere bron van inkomsten te zoeken of met uw bedrijf (deels) een andere weg in te slaan? Kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Dan is hulp vanuit de ondernemersdesk misschien iets voor u.

De gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hebben samen een ondernemersdesk opgericht. De ondernemersdesk brengt samen met u uw situatie in kaart. Daarna zorgt de ondernemersdesk ervoor dat u goed wordt doorverwezen naar instanties die u verder kunnen helpen.

U kunt hulp krijgen bij:

 • De doorontwikkeling van uw bedrijf, zodat u tijdens of na de coronacrisis betere resultaten kunt bereiken;
 • De oriëntatie op een baan in loondienst en mogelijk hulp bij een bedrijfsbeëindiging;
 • Financiële problemen en schulden;
 • Psychosociale problemen.

Meer informatie en contactgegevens vindt u op deze pagina.

---

Maandag 8 maart

Bent u ondernemer/zzp'er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijk kosten zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. U kunt de TONK aanvragen via deze website. Ook vindt u hier meer informatie over de TONK.

---

Dinsdag 3 maart

Om zoveel mogelijk mensen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren de belangrijkste stap. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Heeft u vragen over de vaccinatie, het vaccin en de veiligheid van het vaccin? Kijk op www.coronavaccinatie.nl.

Ook zijn er websites waar in eenvoudige taal en afbeeldingen wordt uitgelegd hoe het vaccineren werkt. Deze informatie vindt u op deze pagina.

 ---

Dinsdag 2 maart

Bent u ondernemer/zzp'er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijk kosten zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen.

TONK aanvragen
U kunt TONK aanvragen via een aanvraagformulier dat komt te staan op de website van de gemeente Leiden. Deze link is nog niet bekend, maar zullen wij zo snel mogelijk plaatsen. 

---

Donderdag 25 februari

De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen. Meer informatie vindt u op deze website

Vanaf 1 maart gaan de middelbare scholen en mbo-instellingen weer open. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week fysiek naar school. Dat heeft het kabinet besloten. Met dit besluit krijgen jongeren meer perspectief. Dit is belangrijk voor de leerontwikkeling en het welzijn van jongeren. Meer informatie vindt u op deze pagina. 

---

Vrijdag 22 januari:

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends binnen blijft. Kijk voor meer informatie over de regels en de werkgeversverklaring op de website van de Rijksoverheid.

---

Woensdag 20 januari:

Er gelden nieuwe, strenge maatregelen. Dit betekent dat er op de milieustraat een aantal nieuwe regels geldt:

 • Wij volgen de richtlijnen van het RIVM.
 • Volg de aanwijzingen van de medewerkers op.
 • De afstand van 1,5 meter tussen bezoekers en medewerkers van de gemeente wordt strikt gehandhaafd.
 • Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten.
 • Er worden 10 voertuigen met maximaal 2 inzittenden tegelijk toegelaten.
 • Heeft u een lichamelijke beperking waardoor u een extra persoon nodig heeft bij bijvoorbeeld het tillen van uw spullen? Dan is een extra inzittende toegestaan. Vanwege de corona-maatregelen mogen onze medewerkers u helaas niet helpen.
 • Kinderen tot 12 jaar blijven in het voertuig.
 • Bij de milieustraat komt er ook een bord te staan met de geldende regels.
 • Mondkapje wordt aanbevolen.

De openingstijden van de milieustraat veranderen niet. Bekijk deze pagina voor actuele openingstijden.

---

Maandag 18 januari:

Basisscholen en kinderopvanglocaties blijven dicht tot en met 7 februari, behalve voor kwetsbare kinderen en de noodopvang. Meer informatie vindt u op: deze website.

Scholen

---

Dinsdag 12 januari:

 • Blijf thuis
 • Werk thuis
 • Beperk bezoek

We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Lockdown

---

Maandag 11 januari:

Het coronavirus heeft grote impact op veel ondernemers en de economie. Menig ondernemer is getroffen door maatregelen, beperkingen en veranderingen in de markt. Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf? Heeft u schulden opgebouwd, die u zelf niet kunt oplossen? Of overweegt u een andere weg in te slaan naar bijvoorbeeld een baan in loondienst? We wijzen u - in samenwerking met gemeente Rotterdam - graag op de mogelijkheden. Bekijk deze pagina.

---

Woensdag 16 december:

De kinderopvang (kinderdagopvang en BSO) en het basisonderwijs is gesloten tot en met tenminste 17 januari 2021. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken en kinderen in een kwetsbare positie, kunnen in principe terecht bij de eigen kinderopvang en school voor noodopvang. De gastouderopvang is wel open, maar er geldt wel het dringende verzoek aan ouders om alleen gebruik te maken van de opvang als zij een cruciaal beroep uitoefenen of als hun kinderen in een kwetsbare positie zitten. Bekijk deze pagina voor meer informatie. 

---

Woensdag 16 december

Per 17 december wijzigen de openingstijden van het gemeentehuis. De openingstijden van de milieustraat veranderen niet. Bekijk deze pagina voor de actuele openingstijden.

Op de milieustraat geldt wel een aantal aanvullende regels. Bekijk deze pagina voor de geldende regels.

---

Dinsdag 15 december

De kinderboerderij blijft in de harde lockdown open, mits de 1,5 meter goed in stand wordt gehouden. De Heemtuin is gesloten tot en met in ieder geval 19 januari 2021. Bekijk voor de actuele informatie deze pagina.

---

Maandag 14 december

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe.

Meer informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/12/14/lockdown-nodig-om-snel-oplopend-aantal-besmettingen-tegen-te-gaan


14 december

Dinsdag 8 december
Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. Daarom blijven we in de gedeeltelijke lockdown, ook tijdens de feestdagen. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar.
Meer informatie vindt u op deze website.
Corona

---

Donderdag 19 november
Sinds vandaag is de kinderboerderij weer geopend voor bezoekers.

---

Donderdag 19 november
Op woensdag 18 november is de 18e Noodverordening COVID-19 VRHM in werking getreden.

---

Dinsdag 17 november
Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen.
Meer informatie vindt u op deze pagina.

Corona 17-11

---

Maandag 9 november

Er zijn dit weekend wat kleine wijzigingen op de geldende noodverordening doorgevoerd. Daarom is er nu een 17e Noodverordening vastgesteld.

De wijzigingen hebben o.a. betrekking op:

 • Activiteiten in buurthuizen en wijkcentra in relatie tot maatschappelijke ondersteuning (art. 2.0 w en x).
 • Bibliotheken (art. 2.1.4, a en b) en kunst of cultuur (uitoefening beroep).
 • Samenkomsten in publieke ruimte reserveren en placeren (art. 2.1.5a).
 • Sport: lesgeven aan een groep (art. 2.12.2).
 • Kinderboerderijen en (binnen)speeltuinen dicht (met uitzondering art. 2.0 onderdeel h).
 • Uitzondering mogelijk bij uitvaarten voor meer dan 30 personen (alleen bij bijzondere omstandigheden).

---

Donderdag 5 november

In verband met het coronavirus zijn de openingstijden van het gemeentehuis aangepast. Bekijk de actuele openingstijden op deze pagina.

---

Donderdag 5 november

Op woensdag 4 november is de 16e Noodverordening COVID-19 VRHM in werking getreden.

---

Dinsdag 3 november

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal coronabesmettingen te doorbreken. Maar om de daling te versnellen, gelden voor 2 weken extra maatregelen. Volhouden blijft belangrijk, voor jezelf én voor je naasten.

Meer informatie: vindt u op deze pagina.

3 november

---

Donderdag 15 oktober

Op woensdag 14 oktober is de 15e Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden in werking getreden.

---

Donderdag 15 oktober

De Rijksoverheid heeft een routekaart gemaakt. Daarin kunt u lezen welke maatregelen worden getroffen in de situatie. De routekaart kunt u downloaden op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kaarten/2020/10/14/routekaart-coronamaatregelen.

---

Dinsdag 13 oktober

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

Maatregelen

---

Woensdag 30 september

Op dinsdag 29 september is de 14e Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden in werking getreden.

----

Maandag 28 september

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt snel toe. Met elkaar moeten we het aantal contactmomenten sterk terugdringen, zodat we strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen.
Meer informatie leest u op deze pagina.

Maatregelen def2

Dinsdag 22 september

Op 20 september is de 12e Noordverordening COVID19 van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VHRM) in werking getreden. Doel van deze noodverordening is om verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 te voorkomen.

---

Maandag 21 september

Per 20 september 18:00 uur geldt er in de Veiligheidsregio Hollands Midden een meldplicht voor organisatoren die samenkomsten organiseren voor meer dan 50 personen, zowel binnen als buiten. Daarbij wordt iemand aangewezen die toezicht houdt. De meldplicht geldt niet voor onder andere horeca, detailhandel, bibliotheken, dierentuinen, kermissen, betogingen, het belijden van godsdienst of levensbeschouwing en in culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Op deze pagina leest u wat u moet doen voor u de melding maakt. Ook leest u waar u de melding kunt maken.

---

Vrijdag 18 september

Het gaat niet goed met het coronavirus in ons land. In de regio's waar het aantal besmettingen het snelst toeneemt, worden aanvullende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.Meer informatie vindt u op https://bit.ly/3cei0kM

Meer informatie over wat dit betekent voor de Veiligheidsregio Hollands Midden leest u hier.

---

Dinsdag 18 augustus
Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Dat willen we voorkomen. Daarom worden enkele landelijke maatregelen aangescherpt. Meer informatie leest u op deze pagina.

Corona

---

Maandag 10 augustus, 14.04 uur
Op 10 augustus 2020 is de 10e Noordverordening COVID19 van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VHRM) in werking getreden. Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte en geef corona geen kans. Zo proberen we verspreiding te voorkomen.
---

Dinsdag 21 juli, 16.00 uur

Veilig vakantie vieren
Deze week is in onze regio de zomervakantie begonnen. De vakantieperiode is dit jaar minder onbezorgd dan anders. Samen moeten we de verspreiding van het coronavirus blijven voorkomen. Daarom is het cruciaal om drukte te vermijden zodat u altijd minimaal 1,5 meter afstand kunt houden van anderen en aan u de basisregels te houden.

Is het ergens te druk? Wees creatief en zoek een rustiger alternatief. Laat je ook eens inspireren door de mogelijkheden in de buurt en neem een kijkje op www.streekvanverrassingen.nl

Gaat u toch met vakantie? Ga dan wijs op reis. Houd u waar ook ter wereld altijd aan de basisregels (Klachten? Blijf thuis en laat u testen, houd afstand, vermijd drukte en was vaak uw handen). Als de lokale regels strenger zijn, dan gelden deze. Download voor vertrek de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

---

Donderdag 16 juli, 11.30 uur

Woensdag 15 juli is de '9e noodverordening COVID-19' voor de Veiligheidsregio Hollands Midden in werking getreden. Ten opzichte van de vorige noodverordening is een klein aantal wijzigingen doorgevoerd:

 • personen met een handicap in dezelfde woongroep of andere woonvorm op hetzelfde adres en gemeenschappelijke voorzieningen delen, hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden;dit geldt ook voor personen met een handicap waar het houden van afstand ten opzichte van een begeleider of vaste mantelzorger niet mogelijk is;
 • in sauna en wellness dient placering plaats te vinden door het aanwijzen van een afgebakende locatie;
 • bezoek binnen verpleeghuizen en andere woonvormen voor ouderenzorg is toegestaan, tenzij zich COVID-19 besmettingen voordoen. In dat geval is bezoek enkel mogelijk met toestemming van de beheerder;
 • in instellingen voor het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs dienen personen van 13 jaar en ouder ook afstand tot elkaar te houden.

Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte en geef corona geen kans. Zo proberen we verspreiding en een eventuele tweede golf van het virus te voorkomen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Veiligheidsregio Hollands Midden.

---

Woensdag 1 juli 8.57 uur

De voorzitter veiligheidsregio heeft per 1 juli 2020 de '8e noodverordening COVID-19' vastgesteld. In deze noodverordening krijgt de verdere versoepeling van de coronamaatregelen, die het kabinet op 24 juni bekendmaakte een juridische invulling. De basisregels blijven onverminderd belangrijk en 1,5 meter afstand houden blijft de norm.

Bekijk hier de 8e noodverordering.

---

Woensdag 25 juni 9.15 uur

We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus. 1,5 meter afstand blijft de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte. Meer informatie over de algemene regels vindt u op deze pagina.

Maatregelen 24 juni

---

Dinsdag 16 juni 18.06 uur

Het kabinet heeft op 1 mei 2020 bekend gemaakt 110 miljoen euro beschikbaar te stellen om sportverenigingen te ondersteunen voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt op dit moment een regeling uit. Lees meer op deze pagina.

---

Maandag 15 juni 11.42 uur

Op maandag 15 juni 2020 treedt de 7e Noodverordening COVID-19 VRHM in werking. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de 6e noodverordening is het opheffen van het verbod op gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op vakantieparken, campings, etc.

De 7e Noodverordening COVID-19 VRHM 15 juni 2020 (in PDF) staat hier: 7e Noodverordening COVID-19 VRHM 15 juni 2020.

---

Woensdag 4 juni 9.05 uur

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, is het advies: bereid je goed voor en informeer jezelf. Meer informatie staat op deze pagina.

---

Dinsdag 2 juni, 14.30 uur

Sinds maandag 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Is de test positief, dan volgt een bron- en contactonderzoek. Meer informatie hierover vindt u op de website van de GGD Hollands Midden.

---

Vrijdag 29 mei, 17.30 uur

Op maandag 1 juni treedt de 6e noodverordening voor de Veiligheidregio Hollands Midden in werking. Klik hier om de 6e noodverordening in te zien.

---

Donderdag 28 mei 16.50 uur

De ondernemersregelingen uit het noodpakket banen en economie 2.0 worden uitgebreid.

 • Looptijd verlengd tot 1 oktober 2020
 • Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) van 20.000 euro naar 50.000 euro
 • COL-regeling voor startups en scale-ups van 150 miljoen euro naar 200 miljoen euro

Meer informatie leest u op deze website.
Bent u ondernemer in Leiderdorp? Bekijk dan op deze pagina deze pagina waar u terecht kunt voor steun.

Banen en economie

---

Donderdag 28 mei 16.47 uur

De stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen is geactualiseerd. Op 1 juli mogen sportscholen en fitnessclubs, sauna's en wellness, sport- en verenigingskantines en casino's en speelhallen open. Meer informatie en de voorwaarden vindt u op deze website: deze website.

Stap voor stap versie 2

---

Donderdag 28 mei 16.40 uur

Vanaf 2 juni gaat de balie van Incluzio in het gemeentehuis weer open. Op werkdagen van 9.00 tot 16.00 zijn Leiderdorpers die geen verkoudheidsklachten of koorts hebben weer welkom voor advies en ondersteuning. Het wekelijkse spreekuur (op woensdagen van 10.00 tot 12.00 uur) voor mensen met financiële en/of sociaal juridische vragen (locatie Dwars) herstart op 17 juni. Ook de dagprogramma's voor kwetsbare senioren gaan weer starten. Lees meer in dit artikel.

---

Woensdag 27 mei 8.35 uur

Steeds meer mensen kunnen zich laten testen op het coronavirus. In dit overzicht van de GGD leest u welke groepen mensen zich kosteloos kunnen laten testen.

In het artikel van de Rijksoverheid leest u dat iedereen zich vanaf 1 juni kan laten testen.

---

Dinsdag 19 mei 20.03 uur

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we opnieuw enkele maatregelen versoepelen. Zo wordt 'alleen' weer iets meer 'samen'. Lees meer over de versoepeling en de voorwaarden op deze pagina.

#AlleenSamen #coronavirus

Maatregelen 19 mei

---

Maandag 18 mei, 11.15 uur

Vanaf vandaag (18 mei) kunnen mensen uit nieuwe doelgroepen zich laten testen op het coronavirus. Klik hier voor praktische informatie over het testbeleid van de GGD Hollands Midden. Ook publiceert de GGD Hollands Midden vanaf vandaag regionale cijfers over corona. Klik hier voor meer informatie.  

---

Dinsdag 12 mei, 17.30 uur

Buitensporten is sinds 11 mei voor iedereen mogelijk. Klik hier voor de laatste informatie en richtlijnen.

---

Maandag 11 mei 14.28 uur

Door de versoepeling van de maatregelen wordt het langzaam iets drukker in het verkeer. Kinderen fietsen naar school, en mensen gaan weer naar de sportverenigingen. Maar juist onderweg is het belangrijk dat iedereen goed afstand houdt. #alleensamen krijgen we corona onder controle.

Ongetitelde afbeelding, 11-05-2020 14:28:54

---

Maandag 11 mei 12.06 uur

Vanaf vandaag, 11 mei, is de nieuwe 5e Noodverordening van kracht. Deze vindt u op https://www.vrhm.nl/. Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen, op basis van de aanwijzing van de minister VWS. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

---

Donderdag 6 mei

Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden. ‪Meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden leest u op deze website: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand.

Ongetitelde afbeelding, 07-05-2020 10:04:30


---

Vrijdag 1 mei

Donderdag 30 april 2020 is de 4e Noodverordening vast gesteld. Hierin  zijn de landelijke wijzigingen, conform de aanwijzing van de minister, opgenomen met betrekking tot buiten sporten en bewegen voor jeugdigen (per 29 april jl.) en de openstellingen van het (speciaal) basisonderwijs en kinderopvang (per 11 mei 2020).
Daarnaast is het verbod op recreatief nachtverblijf (artikel 2.5b.) ingetrokken per 1 mei 2020, 12.00 uur. Het verbod op gebruik gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijft van kracht.

Klik hier om de 4e Noodverordening in te zien.

---

Vrijdag 24 april
Tijdens de persconferentie van dinsdagavond 21 april 2020 heeft premier Rutte aangegeven dat onder voorwaarden kinderen t/m 12 jaar en jeugd van 13 - 18 jaar vanaf 29 april 2020 weer buiten mogen gaan sporten. Op deze pagina wordt bijgehouden wat dit betekent voor Leiderdorp.

---

Dinsdag 21 april 20.12 uur

De maatregelen in de aanpak van het coronavirus worden verlengd. Wel komt er voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren. Meer infofmatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Maatregelen factsheet 21 april

---

Woensdag 15 april 9.36 uur

We zijn allemaal meer thuis. Dat kan heel goed gaan, maar ook spanningen opleveren. Lopen de spanningen te veel op? Weet dat u in dat geval ook altijd telefonisch contact op kunt nemen met Incluzio Leiderdorp: (071) 54 13 536. De medewerkers bieden u een luisterend oor, voorzien u van tips en kunnen u eventueel doorverwijzen. Daarnaast kunt u terecht bij instanties die staan vermeld in de onderstaande afbeelding.

Spanningen

---

Donderdag 9 april 17.34 uur

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft in verband met gezondheidsrisico's besloten alle bruggen en sluizen op zon- en feestdagen te sluiten. Dus ook tijdens het paasweekend. Meer informatie leest u op deze website.

---

Donderdag 9 april 17.33 uur

Helaas hebben wij als organiserend comité moeten besluiten het Doeshavenconcert dit jaar niet door te laten gaan. Volgend jaar organiseren wij opnieuw een Doeshavenconcert. Een extra spetterende editie om dit jaar goed te maken en omdat we daar veel zin in hebben! Meer informatie vindt u op deze pagina.

---

Woensdag 8 april 11.12 uur

Gisteren was er weer MCCb, de ministeriële commissie crisisbeheersing. Er zijn geen besluiten over nieuwe maatregelen, maar in de persconferentie na afloop werd door minister-president Rutte en minister De Jonge aandacht gevraagd voor het volgen van de huidige maatregelen. Rutte zei trots te zijn op Nederland na het goed verlopen weekend: mensen bleven thuis en gingen niet massaal op pad. Hij benadrukte het belang om dat ook met de paasdagen vol te houden. Ook vroeg Rutte aandacht voor het verlies, het verdriet en de eenzaamheid die er zijn in Nederland door het coronavirus. Minister De Jonge ging onder meer in op het testbeleid en de mogelijkheid om met behulp van apps de ontwikkeling van het virus te volgen.

---

Vrijdag 3 april

Vrijdag 3 april 2020 om 12.00 uur gaat onderstaande aanvullingen op de 3 Noodverordening COVID-19 VRHM in werking:

 • Een verbod om sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. Het gaat dan om de locaties van vakantieparken, jachthavens, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde 'kamperen bij de boer') en sanitaire voorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden. Dit verbod geldt in ieder geval tot en met 28 april 2020 (in lijn met de overige landelijke maatregelen).
 • Een verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf. Hieronder wordt in elk geval verstaan het recreatief nachtverblijf in de vorm van verblijf op recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, slaaphuisjes (recreatief nachtverblijf op het strand) en jachthavens.

Kijk voor meer informatie en uitzonderingen op www.vrhm.nl

Bovenstaande maatregelen zijn nodig om de verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Hiermee wordt ook bijgedragen aan de zorgcontinuïteit en aan het verminderen van het aantal reisbewegingen in de Veiligheidsregio Hollands Midden.

---

Woensdag 1 april 10.55 uur

Gisteren is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, maar is ook geschikt voor kinderen.

---

Dinsdag 31 maart 19.34 uur

De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen.

Meer informatie vindt u op deze deze website. #AlleenSamen

Verlenging maatregelen

---

Vrijdag 27 maart 8.00 uur

De nieuwe landelijke maatregelen #COVID19 zijn opgenomen in de 3e Noodverordening COVID-19 VRHM. De nieuwe noodverordening is per direct van kracht en hier te lezen: www.vrhm.nl.

---

Woensdag 25 maart 8.56 uur

De aangescherpte maatregelen in beeld.

Aanscherping maatregelen 20-3

---

Dinsdag 24 maart 11.53 uur

De centrale examens gaan dit schooljaar niet door. Dat heeft minister Slob (onderwijs) besloten samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar. Lees meer op deze website.

---

Maandag 23 maart 19.46 uur

De maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen zijn verscherpt. Lees meer op deze pagina.

---

Maandag 23 maart 17.58 uur

Het coronavirus wordt veelvuldig gebruikt door criminelen. Babbeltrucs, phishing, valse (verkoop) websites, en brieven over anti-bacteriële pinpasjes zijn daar voorbeelden van. Bekijk op deze pagina een aantal tips om criminaliteit te herkennen.

---

Maandag 23 maart 16.45 uur

De milieustraat is geopend volgens reguliere openingstijden. Wel geldt vanaf nu dat er maximaal 10 bezoekers op het terrein mogen zijn om hun afval te brengen, en dat u niemand mee mag nemen om het afval te brengen.

Houd rekening met wachtrijen voor de ingang, met name in de weekenden. Overweeg de noodzakelijkheid van uw bezoek aan de milieustraat. Kan het wachten? Stel uw bezoek dan uit.

---

Maandag 23 maart 15.19 uur

De Heemtuin is per 24 maart 2020 gesloten. Met de smalle paadjes is er niet genoeg ruimte om 1,5 meter afstand te houden als mensen elkaar passeren. Wanneer de Heemtuin weer open gaat, is nog niet bekend.

---

Vrijdag 20 maart 22.46 uur

Uitstel betaling van belasting

Een grote groep ondernemers heeft een belastingaanslag van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) ontvangen. Besloten is om hen, op verzoek, uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus 2020. Meer informatie over dit besluit leest u in dit bestand.

Wenst u als ondernemer hiervoor in aanmerking te komen, dan kunt u hiertoe een verzoek indienen via het contactformulier www.bsgr.nl/contact.

Al het nieuws voor ondernemers in Leiderdorp vindt u op deze pagina. Houd deze pagina goed in de gaten voor verdere updates.

---

Vrijdag 20 maart 14:50 uur

Vanaf maandag 23 maart passen we de tijden aan waarop we telefonisch bereikbaar zijn:

 • Maandag t/m donderdag van 8.30 uur – 16.00 uur
 • Vrijdag van 8.30 uur – 13.00 uur

Meer informatie over de openingstijden en telefonische bereikbaarheid vindt u op de pagina 'Contact & Openingstijden'

---

Donderdag 19 maart 21.39 uur

Alle verpleeghuizen in Nederland gaan dicht voor bezoekers.

---

Donderdag 19 maart 13.29 uur

De oranjevereniging Leiderdorp heeft besloten dat de volgende activiteiten rondom Koningsdag, 4 mei en 5 mei niet doorgaan:

 • Aubade in de tuin van de Dorpskerk;
 • Prestatieloop;
 • Stille Tocht;
 • Bevrijdingsfeest in Park de Houtkamp;
 • Vrijheidsmaaltijd op de Laan van Berendrecht;
 • Openluchtbioscoop op de Baanderij;
 • Gondelvaart op de Dwarswatering;
 • Lasershow in de Dorpskerk;
 • Indiëherdenking op de Algemene Begraafplaats.

---

Woensdag 18 maart 16.57 uur

Gemeenten is gevraagd de noodopvang 24 uur per dag, 7 dagen per week, voor kinderen van 0 tot 12 jaar te gaan coördineren en de noodlocaties aan te wijzen. Floreokids in Leiderdorp zal de coördinatie voor de gemeente Leiderdorp op zich nemen. https://www.floreokids.nl/nieuws/461-update-coronavirus

Heeft u vragen, of wilt u uw kind aanmelden voor de 24/7 kinderopvang? Dan kunt u contact met hen opnemen via telefoonnummer (071) 5817777. Meer informatie over het besluit leest u in dit nieuwsbericht.

---

Woensdag 18 maart 14.36 uur
Het kabinet heeft besloten om een noodpakket te maken voor werkgevers en ondernemers. Hoe vraagt u dat aan, als ondernemer in Leiderdorp? U vindt het op deze pagina.

---

Dinsdag 17 maart 20.46 uur
Het kabinet heeft vandaag besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp'ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro's aan steun. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Corona ondernemers 2

---

Dinsdag 17 maart 15.47 uur

De coronacrisis raakt veel ondernemers. Wij begrijpen dat er veel vragen zijn. Het antwoord op veel vragen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

---

Dinsdag 17 maart 12.03 uur

Vanaf morgen (18 maart 2020) gelden er andere openingstijden voor het gemeentehuis, en voor de balies van burgerzaken.

 • De publieksbalie is open op alle werkdagen van 8.30 tot 13.00 uur;
 • De balies van burgerzaken zijn open op alle werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur;
 • Wij blijven telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 071 – 54 58 500; houd u er wel rekening mee dat u mogelijk langer dan gebruikelijk in de wacht staat;
 • De middag- en avondopenstelling op woensdag vervalt;
 • Het gemeentehuis is van maandag t/m vrijdag om 13.00 uur gesloten.

Meer informatie over de openingstijden en over andere zaken in Leiderdorp leest u op deze pagina.

---

Maandag 16 maart 16.24 uur

Ook de bibliotheek in Leiderdorp is vanaf nu gesloten.

---

Maandag 16 maart 12.11 uur

De presentatieavond van de rekenkamercommissie over klachtafhandeling gaat vanavond niet door.

---

Maandag 16 maart

Er zijn veel vragen rondomde maatregelen tegen verspreiding van het Coronacirus (Covid-19). Op deze website vindt u het antwoord op veelgestelde vragen. Wat de maatregelen betekenen voor de gemeente Leiderdorp, vindt u op deze pagina.

---

Zondag 15 maart

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. Klik hier voor de volledige informatie.

Ongetitelde afbeelding, 16-03-2020 14:12:57

---

Donderdag 12 maart

Het kabinet heeft op donderdag 12 maart extra maatregelen bekend gemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus (Covid-19) zoveel mogelijk te voorkomen. Dit heeft grote consequenties voor iedereen, maar ze zijn noodzakelijk. De gemeente Leiderdorp roept dan ook iedereen op om zich hieraan te houden.

Burgemeester Laila Driessen: ''De huidige situatie is voor iedereen moeilijk. Ik ben me er goed van bewust dat deze maatregelen grote consequenties hebben voor ons allemaal. De maatregelen zijn noodzakelijk en belangrijk om de epidemie het hoofd te bieden. Hier hebben wij elkaar bij nodig. Dit kunnen wij alleen samen doen. En laten wij daarbij oog voor elkaar blijven houden.''

---

Donderdag 12 maart

Noodverordening Hollands Midden: Niet meer dan honderd personen bij elkaar op één plek
In alle gemeenten van de regio Hollands Midden geldt dat er op één locatie nergens meer dan honderd personen tegelijk aanwezig mogen zijn. Dit geldt voor alle locaties behalve scholen en stations. Een en ander is vastgelegd in een noodverordening die is vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink.

De voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden sluit hiermee aan bij de oproep van de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De noodverordening gaat in op zaterdag 14 maart om 20.00 uur en is van kracht tot en met 31 maart 2020. De verordening gaat zaterdag 14 maart vanaf 20.00 uur in. De maatregel dat niet meer dan 100 personen tegelijk ergens aanwezig mogen zijn, geldt niet voor scholen in het primair, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs, kinderopvang, locaties en gebouwen bestemd voor het openbaar vervoer en voor de publieke gezondheidszorg. De voorzitter kan in een later stadium nog groepen, locaties en activiteiten uitsluiten van het verbod.
Er komen nog dagelijks besmettingen van inwoners met het Covid-19 virus bij.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden Henri Lenferink: "Dit overkomt ons. We gaan ervan uit dat mensen hun gezond verstand gebruiken en zelf volgens deze lijn handelen. Grote groepen die bij elkaar komen vergroten de kans op besmetting en dat willen we voorkomen. De noodverordening is er om in redelijkheid te kunnen optreden wanneer mensen zich onverhoopt niet aan de gedragslijn houden.''

 


 

Corona UPDATE

The cabinet announced additional measures to prevent further spread of the coronavirus (Covid-19) as far as possible. This has major consequences for everyone, but the measures are essential. The municipality of Leiderdorp is asking everyone to comply.

The national measures taken to prevent spread of the new coronavirus are also affecting the Municipality of Leiderdorp's service provision. Read more on www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19.