Artikel Criminelen maken gebruik van Coronavirus

Het coronavirus wordt veelvuldig gebruikt door criminelen. Babbeltrucs, phishing, valse (verkoop) websites, en brieven over anti-bacteriële pinpasjes zijn daar voorbeelden van.

Maar ook mensen die met u contact zoeken en inspelen op gevoelens van angst, kunnen verkeerde bedoelingen hebben. U bent nooit verplicht direct te handelen. Ook niet als u onder druk wordt gezet. Vaak is uw niet-pluist gevoel juist. U kunt bij onraad altijd contact opnemen met de bank. Ook nu zijn banken goed telefonisch bereikbaar voor vragen en onraad. U kunt bij twijfel beter eenmaal te veel bellen dan eenmaal te weinig.

Een aantal tips:

 • Laat geen vreemden binnen.
  Artsen of verpleegkundigen komen niet ongevraagd aan huis op corona testen. Staat er een onbekend iemand van de thuiszorg voor de deur? Laat hem/haar buiten staan en bel met de thuiszorgorganisatie om het te controleren.
 • De bank belt u niet voor een acute overboeking.
  Wordt u gebeld door een bankmedewerker en gevraagd direct een overboeking te doen? De echte bank belt u niet met dergelijke vragen. Ook niet tijdens de Coronacrisis
 • Geeft nooit uw bankpas en pincode af.
  Doet iemand de boodschappen voor u? Super aardig, maar geef nooit uw pas en pincode af om de boodschappen voor u te betalen. Heeft u geen contant geld (of wordt dat niet geaccepteerd), maak dan een bedrag over naar de rekening van degene die boodschappen voor u doet.
 • Klik niet op een link in een e-mail.
  Ga met uw muis op de link staan en klik niet. Nu verschijnt het daadwerkelijke adres waar u naar toe geleid wordt. Controleer deze goed. Banken en andere instellingen zullen u hier nooit om vragen.
 • Vul nooit de pincode van uw bankpas online in.
  Stuur nooit uw bankpas op.
 • Controleer webwinkels. 
  Niet alle webwinkels zijn betrouwbaar. Laat u ook hier niet misleiden. Kent u de winkel? Klopt de naam van de webwinkel in het adres dat in de adresbalk van uw internetbrowser staat? Let op spelfouten. Controleer de contactgegevens, kamer van koophandelnummer en aangeboden betalingsmethodes via www.kvk.nl