Artikel Veelgestelde vragen over afval

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het (inzamelen van) afval.

Waarom hoef ik PMD (Plastic of Metalen verpakkingen en Drinkpakken) niet meer te scheiden?
Leiderdorp heeft gekozen voor nascheiding, dit houdt in dat je het PMD niet meer hoeft te scheiden en dat de afvalverwerker het PMD met een speciale installatie uit het huisvuil haalt. Waarom de gemeente daarvoor heeft gekozen, leest u op www.leiderdorp.nl/goedinzamelen.

Er ligt veel zwerfafval in de openbare ruimte. Waar moet ik dat melden?
Een melding van de openbare ruimte kunt u maken in de MijnGemeente App. U kunt de app downloaden via deze link voor Androidproducten, of via deze link voor Appleproducten. Heeft u de MijnGemeente App niet? Dan kunt u uw melding ook maken via www.leiderdorp.nl/melding. De melding wordt dan officieel geregistreerd en komt direct bij de juiste collega terecht.

Hoe moet ik mijn afval precies scheiden?
Op www.mijnafvalwijzer.nl vindt u, onder de iconen, hoe u uw afval goed scheidt.

Wij recyclen zo veel mogelijk van het afval. Van GFT-afval maken wij bijvoorbeeld compost, en van het oud papier wordt nieuw papier gemaakt. Sympany zamelt ook textiel in in Leiderdorp. In dit document leest u hoe dat werkt. Op www.mijnafvalwijzer.nl ziet u een kaartje met de locaties waar de textielbakken staan.

Kunnen jullie een extra prullenbak plaatsen in de openbare ruimte?
Als u een extra prullenbak wilt in de openbare ruimte, kunt u dat aanvragen door een melding te maken op www.leiderdorp.nl/melding. Per situatie kijken wij of het echt nodig is om een nieuwe prullenbak te plaatsen.

Ik heb last van ongedierte. Hoe kom ik daar vanaf?
Wij bestrijden geen ongedierte meer in de binnenruimte. U kunt contact op nemen met www.meldpuntongedierte.nl, deze organisatie geeft noodzakelijke voorlichting en aanwijzingen die bijdragen aan een leefomgeving met zo min mogelijk ongedierte. Ook kunt u contact opnemen met een particulier bedrijf dat ongedierte bestrijdt.

Ik wil mijn grofvuil op laten halen. Hoe regel ik dat?
U kunt telefonisch een afspraak maken. U belt hiervoor naar 071 54 58 500.

Bouwcontainer (afvalcontainer) plaatsen
Wilt u tijdelijk een bouwcontainer (afvalcontainer) plaatsen? Dan moet u daar een melding van maken. Op deze pagina leest u dat werkt.

Op welke tijden is de milieustraat geopend?
Deze tijden staan beschreven op www.mijnafvalwijzer.nl en op www.leiderdorp.nl/contact.