Gemeente vestigt voorkeursrecht op Meijekwartier en Parkstrip

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 23 april jl. besloten om een voorlopig voorkeursrecht te vestigen op een aantal percelen die gelegen zijn in het Meijekwartier en Parkstrip, onderdeel van de huidige Baanderij. Dit gebied is door de gemeente aangewezen als transformatiegebied. Hieraan wordt een gemengde stedelijke functie toegedacht in de vorm van een combinatie van wonen en werken.

De voorkeursrechtbeschikking is door middel van een brief bekend gemaakte aan alle eigenaren en andere rechthebbenden, zoals deze staan geregistreerd in het openbare register van het Kadaster. 

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad de vestiging van dit voorkeursrecht te ‘bestendigen’. Tegen de besluitvorming staat voor belanghebbenden rechtsbescherming open.

Met de vestiging van het gemeentelijk voorkeursrecht verkrijgt de gemeente een voorkeurspositie op de grondmarkt in het gebied in de vorm van een eerste recht van koop op de genoemde percelen. Dit betekent niet dat eigenaren of andere rechthebbenden een verplichting hebben tot verkoop. Maar mochten zij hun grond en gebouwen wensen te verkopen, dan dienen zij deze eerst aan de gemeente aan te bieden. Op de aanbieding en eventueel daaropvolgend overleg zijn wettelijke proceduregels van toepassing ter bescherming van alle betrokken belangen.

Het gemeentelijk voorkeursrecht maakt het de gemeente mogelijk om de regie te houden op transformatie en herontwikkeling van het gebied.

Deel dit nieuwsbericht