Tips om veilig in het verkeer de winter door te komen

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag.

De donkere wintermaanden vragen extra aandacht in het verkeer. U heeft beslagen ramen, geen of te weinig verlichting of donkere kleding aan. Maar er is ook mist, ijs en sneeuw. Allemaal factoren die de veiligheid in het verkeer beïnvloeden. Pas daarom het gedrag aan op de omstandigheden. Hierdoor vergroten we de veiligheid voor ons zelf en ook voor andere verkeersdeelnemers. Wij kunnen alleen samen veilig in het verkeer bewegen. Doet u ook mee?

Meer grip op de weg

Voor zowel automobilist als fietser geldt: neem meer tijd voor de reis en pas uw rijstijl aan. Zeker als er sneeuw of ijs op de weg ligt. Remmen en sturen in de bocht vragen extra aandacht. Door de bocht iets rustiger te nemen houden de banden meer grip op de weg. Door op tijd en langzaam te remmen verkleint u de kans om in een slip te raken. Dit is ook belangrijk wanneer u met winterbanden rijdt, zeker wanneer er sneeuw ligt. Zowel auto als fiets hebben dan meer grip. Toch blijven sneeuw en ijs van invloed op uw rijstijl. Bij een fiets is vooral de conditie van de voorband belangrijk. Ook een lagere bandenspanning kan helpen om meer grip te hebben.

Zorg voor goed zicht en zichtbaarheid

Zorg dat de verlichting van auto of fiets in orde is. Zorg als fietser voor extra reflectie op kleding en banden. Controleer bij mist of uw verlichting automatisch aangaat. Zo niet, doe dit dan zelf handmatig.

Start met een goede accu

De accu van de auto heeft het zwaar in de winter. Deze heeft het meest last van de kou en dit kan ervoor zorgen dat de auto niet wil starten wanneer het te koud wordt. Fietst u op een e-bike? Ook deze accu’s houden niet van vorst. Bewaar ze vorstvrij en laad ze op wanneer ze op kamertemperatuur zijn.

Goed onderhoud van uw fiets is ook belangrijk

Niet alleen uw auto vraagt onderhoud voor de winter. Ook de remmen van de fiets vragen extra aandacht in deze periode. Vocht in remkabels kan ervoor zorgen dat deze vastvriezen en u niet kunt remmen. Dit kunt u voorkomen door tijdig de remkabels te smeren met kettingolie. Wanneer er ijs op de velgen zit kunnen de blokjes geen grip krijgen, remmen is dan erg moeilijk of onmogelijk. Probeer dit ijs te verwijderen door een stukje zachtjes te remmen. Beter is om het ijs eerst van de velg te schrapen en dan pas op te stappen. Ook de ketting kan wat extra olie gebruiken. Maak de ketting niet schoon, schoonmaken duwt vuil vaak dieper in de ketting. Beter is om in elk schakeltje wat olie te druppelen. Kettingolie voor natte condities blijft het beste zitten in de winter.

Deel dit nieuwsbericht