woensdag 28 juni 2023
Originele publicatie downloaden:
Type bekendmaking:
overige overheidsinformatie



Ontwerp nota bodembeheer en oplegnotitie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp maken bekend dat zij voornemens zijn om hun gemeenteraad te adviseren de regionale nota bodembeheer 2023-2033, d.d. 5 mei 2023, met oplegnotitie d.d. 17 april 2023, kenmerk D2023-044205 vast te stellen.

Hergebruik van grond en baggerspecie is sinds 1 juli 2008 geregeld in het Besluit bodemkwaliteit en in de Regeling bodemkwaliteit. Het Besluit kent een landelijk beleidskader (= generiek) en geeft tevens de mogelijkheid aan gemeenten om lokaal gebiedsgericht beleid voor grondverzet vast te stellen (= gebiedsspecifiek).

Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk hergebruik van grond en baggerspecie, zodat minder materiaal hoeft te worden gestort en minder primaire grondstoffen nodig zijn.

Met gebiedsspecifiek beleid kan een gemeente afwijken van het generieke landelijke beleid, waardoor meer ruimte kan worden gecreëerd voor de afzet van vrijkomende grond- en baggerstromen. Dit is mogelijk door lokale maximale waarden (LMW) op te stellen. Zo kan worden gestuurd op het beschermingsniveau en de toepassingsmogelijkheden voor grond en baggerspecie binnen (delen van) het beheergebied. Hierbij moet wel worden vastgehouden aan het basisprincipe van het Besluit; namelijk dat de kwaliteit van de grond die wordt toegepast in een gebied altijd geschikt moet zijn voor de functie die het gebied heeft.

Om gebruik te kunnen maken van gebiedsspecifiek beleid dient een gemeente te beschikken over een:

 

  • 1.

    bodemfunctieklassenkaart (= weergave van het huidige / toekomstige gebruik van een gebied)

  • 2.

    bodemkwaliteitskaart (= weergave van de huidige kwaliteit van de bodem in een gebied)

  • 3.

    nota bodembeheer (= de uitwerking van het gebiedsspecifieke beleid)

De gemeente Leiderdorp wil haar huidig duurzaam bodembeheerbeleid nog beter vormgeven. De gemeente heeft daarvoor recent een regionale bodemfunctieklassenkaart en bodemkwaliteitskaart vastgesteld. En ook een regionale nota bodembeheer opgesteld.

De kaarten zijn de instrumenten voor dit duurzame beleid. In de nota bodembeheer is het te voeren grondstromenbeleid weergegeven en zijn regels en procedures voor dit beleid geformuleerd.

De opgestelde regionale nota bodembeheer dient te worden vastgesteld door de gemeenteraad. Tegelijkertijd met de nota bodembeheer dient ook de bijbehorende oplegnotitie te worden vastgesteld om te voorkomen dat een deel van het beleid na inwerkingtreding van de Omgevingswet vervalt.

 

Inzage

Het ontwerpbesluit met de bijbehorende stukken ligt conform de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht van 29 juni tot en met 10 augustus 2023 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Leiderdorp.

Belanghebbenden kunnen tegen deze ontwerpbeschikking schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen. De termijn van zes weken voor het inbrengen van zienswijzen begint op de dag na die waarop deze ontwerpbeschikking ter inzage is gelegd.

Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gezonden aan burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp, per adres Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden.

Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst West-Holland. Een verzoek om mondelinge zienswijzen in te dienen wordt graag uiterlijk één week vóór afloop van de termijn tegemoet gezien.

Wij wijzen erop dat beroep tegen het te nemen besluit te zijner tijd in principe alleen kan worden ingediend door een belanghebbende indien overeenkomstig het bovenstaande tijdig zienswijzen naar aanleiding van het ontwerp van het besluit zijn ingebracht, tenzij kan worden aangetoond dat men belanghebbende is en redelijkerwijs niet in staat is geweest dit te doen.

 

Informatie

Informatie kunt u tijdens kantooruren verkrijgen via de Omgevingsdienst West-Holland – tel. 071 – 408 3100 of via info@odwh.nl