Afscheid van 125 jaar brandweer en Zilveren Speld voor ploegchef Sormani

Na 125 jaar dienst gaat de vrijwillige brandweer van Leiderdorp op in de regionale Veiligheidsregio. Een voor Leiderdorp verdrietige afsluiting van 125 jaar geschiedenis. Burgemeester Laila Driessen: ‘De vrijwillige brandweer is een van de mooiste voorbeelden van hoe de gemeente en de gemeenschap bijeenkomen. Het gaat om inwoners die dag en nacht, jaar in jaar uit hun vrije tijd en tijd met hun gezin inruilen. Vrijwillig, voor de veiligheid van de inwoners van Leiderdorp. Een korps waar we 125 jaar lang van op aan konden.’ Voor die waardevolle diensten ontving het korps zelf eerder al de Zilveren Speld van de gemeente Leiderdorp.

Ditmaal was het ploegchef Arno Sormani die de erespeld in ontvangst mocht nemen. Burgemeester Laila Driessen reikte de speld uit tijdens de laatste korpsavond in de kazerne. Sormani zwaait na 30 jaar dienst af als op 31 december de kazerne de deuren moet sluiten. Hij was al sinds 1992 in dienst en sinds 2016 ploegchef. Toen de plannen van de Veiligheidsregio om de Leiderdorpse kazerne op te heffen definitief bleken, wist de ploegchef het team het juiste voorbeeld te geven om de motivatie erin te houden. Bijvoorbeeld door vrijwillige brandweerlieden tijdens hun 4-jarige opleiding deelcertificaten te laten halen. ‘Zelfs je eigen familie ademt brandweer en dienstbaarheid voor de inwoners van Leiderdorp,’ sprak de burgemeester. Ze voegde eraan toe dat met deze onderscheiding het Leiderdorpse gemeentebestuur ook meteen haar waardering wil uitspreken voor alle brandweerlieden van Leiderdorp. ‘U heeft gezorgd voor de veiligheid van de Leiderdorpse inwoners en staat iedere dag weer paraat om risico’s te nemen en hiervoor waardevolle tijd met uw gezinnen en familie in te leveren. Onze dank is groot.’ 

De gemeente geeft inwoners graag de gelegenheid afscheid te nemen van de brandweer. En om 125 jaar geschiedenis te leren kennen. Daarom wordt vanaf 7 november een tentoonstelling opgebouwd in het gemeentehuis. Tot 30 november is daar allerlei materiaal van vroeger te bewonderen, zoals oude brandspuiten. 

De vrijwillige brandweer bijeen tijdens de laatste korpsavond  - Foto Koen Jongen

Deel dit nieuwsbericht