Beweeg u veilig in het verkeer

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. Samen kunnen we dit veranderen, doet u mee? Lees dan de tips hoe u zich veilig in het verkeer kunt bewegen.

De maand september stond in het teken van de veilige schoolomgeving. In deze maand was er veel extra aandacht voor (jonge) schoolgaande verkeersdeelnemers. Kinderen die elke dag met de auto naar de basisschool worden gebracht, leren vanaf de achterbank niet hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Dat is jammer want in deze fase leren ze zich veilig in het verkeer te gedragen. Dit is ook te merken aan het aantal brugklassers dat aan het begin van het nieuwe schooljaar betrokken is bij een verkeersongeluk. Zij gaan naar een nieuwe school, fietsen een nieuwe route en vaak in een drukkere omgeving. Maar ook daarna geldt dat fietsers altijd kwetsbaar zijn in het verkeer. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

De elektrische fiets is voor velen ideaal. Met gemak kunt u hier grote afstanden mee afleggen. Maar het gaat ook met een grotere snelheid. Dit is iets waar niet alleen de fietser aan moet wennen. Ander verkeer is dit niet altijd gewend. Hierdoor houdt het er ook dan vaak ook geen rekening mee. Daarbij moet u zelf als fietser ook sneller reageren. De remafstand is namelijk ook langer.

Het eigen gedrag wordt in 44 procent als oorzaak van een fietsongeval genoemd. De 10 belangrijkste redenen zijn:
1. Niet goed opletten
2. Stuurfout maken
3. Te hard rijden
4. Plotseling stoppen op het fietspad
5. Achterom kijken
6. Uit balans raken door bagage op/aan het vervoermiddel
7. Voet glijdt van de trapper
8. Blijven haken tijdens het stoppen en afstappen
9. Remfout maken
10. Afgeleid zijn door telefoongebruik

Het is altijd goed om een aantal basisregels aan te houden in het verkeer. Rij ontspannen, gun uzelf en anderen de tijd en houd u aan de verkeersregels. Maar rij ook mobielvrij, rij MONO.

Deel dit nieuwsbericht