Blijf uit de dode hoek!

Jaarlijks vallen er meer dan 5.800 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland. Dat zijn 17 mensen per dag die niet veilig op hun bestemming komen. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag. We zijn er niet bewust mee bezig om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Niet alleen verlichting, ook onze plaats op de weg helpt bij de zichtbaarheid. Samen kunnen we hier iets aan doen, doet u mee?

Grote voertuigen hebben vaak een grote dode hoek. Deze is vaak groter dan een personenauto. Onderzoek zegt dat bijna de helft van de volwassenen in de dode hoek gaat staan bij grote voertuigen. En bijna altijd ook nog in de meest onveilige plek. Men staat namelijk vaak direct naast de cabine. Dit is levensgevaarlijk! Bijna de helft van de dode hoek ongevallen is ook echt dodelijk.

Moderne vrachtwagens hebben speciale spiegels en camera’s. Dat lijkt veilig maar deze moeten wel goed worden ingesteld. Ook blijkt uit onderzoek dat het voor een chauffeur onmogelijk is om tegelijkertijd alle camera’s en spiegels te gebruiken. Dit geldt zeker in drukke verkeerssituaties binnen dorp of stad.

Er zijn twee belangrijke regels voor een veilige plek rond een groot voertuig:

  • blijf rechts en ruim achter het voertuig
  • houd tenminste 3 meter afstand

Op veel basisscholen krijgen de leerlingen de laatste jaren een speciale les over de dode hoek. Zelf zien hoe u zich veilig kunt gedragen in dodehoeksituaties? Download de gratis app ‘Uit de hoek’ op uw telefoon.  

Deel dit nieuwsbericht