Burgemeester Driessen naar Wageningen voor bevrijdingsvuur

Bevrijdingsvuur Wageningen

Traditiegetrouw wordt in Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken. Burgemeester Laila Driessen is hierbij aanwezig, samen met de freedomrunners uit Leiderdorp. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.

Op 5 mei 1945 zijn in Hotel de Wereld in Wageningen de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend. In de huidige ‘Grote Capitulatiezaal’ trof de Canadese generaal Foulkes de Duitse kolonel-generaal Blaskowitz om te onderhandelen over de overgave. Prins Bernhard was hierbij als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig. De Duitsers bleken bereid te capituleren en daarmee werd Hotel de Wereld in 1945 een ‘monument  van vrede en vrijheid’. Op deze historische locatie wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur aangestoken.

Als een ‘lopend vuurtje’

Direct hierna verspreidt het bevrijdingsvuur zich als een ‘lopend vuurtje’ door het land. Onder andere op de 14 Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Onthaal in park De Houtkamp

De Leiderdorpse freedomrunners lopen in estafettevorm van Wageningen naar Leiderdorp en worden op 5 mei rond 12.50 uur met de fakkel in onze eigen gemeente terug verwacht. Daar worden zij op het grote veld in park De Houtkamp onthaald. Dit is de start van het feestelijke bevrijdingsprogramma.

Foto: Jorrit Lousberg

Deel dit nieuwsbericht