Extra financiële hulp voor huishoudens met weinig inkomen

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn voor iedereen voelbaar. De prijzen voor energie, maar ook voor boodschappen zijn sterk gestegen. Daarom heeft het college van B&W extra budget gereserveerd. Dit moet ervoor zorgen dat iedereen in Leiderdorp mee kan blijven doen. Voor huishoudens met weinig inkomen zijn er in 2023 verschillende extra financiële maatregelen.

Extra maatregelen voor huishoudens met weinig inkomen

Om ervoor te zorgen dat een grotere groep gebruik kan maken van bestaande regelingen is voor de volgende regelingen de inkomensgrens in 2023 verruimd van 120% van het minimum inkomen naar 130 %.

 • Jeugdfonds Sport en cultuur
  Het Jeugdfonds Sport en Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen. Ook wanneer gezinnen door bijzondere omstandigheden een lager te besteden inkomen hebben, kunnen zij in 2023 in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit het Jeugdfonds. https://jeugdfondssportencultuur.nl/
 • Volwassenenfonds Sport en cultuur
  Het Volwassenenfonds is het verlengde van het Jeugdfonds sport of cultuur. Hiermee kunnen volwassenen vanaf 18 jaar deelnemen aan sport- of cultuuractiviteiten. Ook bij het Volwassenenfonds introduceren we maatwerk, wanneer door bijzondere omstandigheden sprake is van een hoger inkomen, maar er te weinig geld overblijft om deel te nemen aan sport en cultuur. https://www.volwassenenfonds.nl/
   
 • Eenmalige boodschappenpas
  Inwoners die in 2022 de energietoeslag hebben ontvangen, krijgen eenmalig een boodschappenpas met een waarde van € 40,-. Deze pas kan enkel aan boodschappen worden besteed. De meeste huishoudens hebben deze pas al voor de feestdagen ontvangen.

Extra ondersteuning Voedselbank

In huishoudens waarbij er niet genoeg geld over blijft voor boodschappen biedt de Voedselbank ondersteuning. De gemeente Leiderdorp verhoogt de jaarlijkse subsidie van € 10.000,- aan de Voedselbank in 2023 naar € 23.000,-.

Heeft u moeite om rond te komen? 

Bekijk dan de pagina www.leiderdorp.nl/energiezorgen.

Deel dit nieuwsbericht