Wat staat er in de nieuwe gedragscode?
In de gedragscode staat onder meer uitgelegd hoe medewerkers moeten omgaan met informatie en data, personeelsregelingen, sociale media, geschenken en hun contacten. Het gaat bijvoorbeeld om het naleven van de werktijden, het goed opvolgen van de regels als je ziek bent, je computer altijd goed beveiligen en het correct opnemen van verlof. Discriminerende uitspraken of schadelijke uitspraken over de gemeente op eigen sociale media mogen ook niet. Dat zorgt voor een conflict met het werk. De gedragscode uit 2004 is nu geactualiseerd en sluit nu meer aan op deze tijd.
Integriteitsbeleid
Het integriteitsbeleid heeft meerdere doelen. Zo gaat het om het bewustzijn van medewerkers over integriteit verhogen, het vertrouwen van medewerkers versterken maar ook het voorkomen en aanpakken van integriteitsschendingen. Daarnaast staat er bijvoorbeeld ook in hoe collega’s weten wat integer handelen is. Zo krijgen nieuwe collega’s een inwerkprogramma waarin dit onderwerp duidelijk terugkomt. Van een dilemmatraining waarin ze met voorbeelden aan het denken gezet worden tot het lezen van de gedragscode en het afleggen van de ambtseed.
Vermoeden van overtreden van de gedragscode
Als ambtenaren het idee hebben dat er iets niet klopt op het werk of iets gezien of gehoord hebben over een handeling die mogelijk in strijd is met de gedragscode, overige richtlijnen of de wet, dan hebben zij de verantwoordelijkheid om dit te melden. Ook als het niet 100% zeker is. Twijfels over de integriteit van collega’s kunnen vaak het beste eerst met collega’s zelf besproken worden. Of anders met leidinggevenden, de interne vertrouwenspersonen of de integriteitscoördinator. In de Leidse regio is ook een meldpunt integriteit. Daar adviseert bij twijfels. Op een melding mag geen straf staan, maar geldt juist bescherming. Uitgangspunt is dat de identiteit van de melder daarom geheim wordt gehouden. Uiteraard moet een melding zorgvuldig gedaan worden. Het gaat om het bespreekbaar maken van een twijfel. Dat is heel erg belangrijk. Het bespreken voorkomt juist vaak integriteitsschendingen en helpt bij het omgaan met lastige situaties. En dat is het doel van het beleid en de gedragscode en de meldregeling onrechtmatigheid.