In het najaar van 2023 begon een vooronderzoek naar het project waarin werd gekeken hoeveel ruimte er is voor zonnepanelen. De uitkomst was positief, daarom is besloten om verder onderzoek te doen. Bestuurders hebben nu een intentieverklaring getekend, waarmee is besloten om door te gaan naar de volgende fase. In deze fase wordt gekeken waar en onder welke voorwaarden er zonnepanelen kunnen komen, hoe ze in het landschap passen, hoe groot het project wordt, en of het project financieel haalbaar is.
Dit initiatief maakt deel uit van het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER), waarbij de overheid grond beschikbaar stelt voor energieprojecten. Het onderzochte gebied van de A4 loopt vanaf het ringvaartviaduct bij de provinciegrens tot de aansluiting van de Rijnlandroute. Voor de N11 gaat het om het volledige traject tussen Zoeterwoude-Rijndijk en Bodegraven. De totale lengte bedraagt 52 km.
De Leiderdorpse zoekgebieden
In Leiderdorp wordt 8,4 hectare onderzocht. De zoekgebieden liggen vooral langs de A4. Het gaat om locaties op land langs bestaande infrastructuur, zoals langs de A4 en de hogesnelheidslijn.
“Dit project past bij het coalitieakkoord, waarin we de polders vrij van zonnepanelen houden en we de panelen zoveel mogelijk plaatsen daar waar toch al geen natuurwaarde is, zoals langs de snelweg. Ook sluit het goed aan bij ons doel in 2030 elektriciteitsneutraal te zijn: we wekken zoveel mogelijk duurzame elektriciteit op om evenveel op te wekken als wij verbruiken in 2030. Lokale opwek van energie levert daar een belangrijk aandeel in.”
Wethouder Gebke van Gaal
Betrokkenheid van de omgeving
Tijdens de volgende fase worden inwoners en andere belanghebbenden geïnformeerd en wordt er gekeken hoe de omgeving financieel kan meeprofiteren van het project.
Betrokken partijen
Het OER-project A4/N11 is een samenwerking tussen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, de provincie Zuid-Holland, de RES-regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland, ProRail en Rijkswaterstaat-regio West-Nederland-Zuid (WNZ). Verder zijn Rijkswaterstaat (RWS), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het project betrokken.