Gemeenteraad stemt in met crisisnoodopvang in de Power City Church

Maandag was er een extra gemeenteraadsvergadering. De gemeenteraad is ingegaan op het dringende verzoek van de Veiligheidsregio Hollands Midden om 100 asielzoekers op te vangen in de Power City Church, op de Elisabethhof 5.

Waarom een opvang?

De gemeenteraad vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren in de aanpak van de vluchtelingencrisis. Raadsleden benoemden dat zij de situatie in Ter Apel onacceptabel vinden. Door in te stemmen met het voorstel kunnen wij als gemeente de vluchtelingen op een respectvolle en humane manier opvangen.

College van burgemeester en wethouders en raadsleden vinden o.a. de veiligheid van de inwoners erg belangrijk. Daarom is het belangrijk dat een aantal zaken goed geregeld wordt zoals:

  • Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week minimaal 2 beveiligers aanwezig.
  • Er is van 7.00 tot 22.00 uur een locatiebeheerder aanwezig.
  • Voor de asielzoekers wordt dagbesteding geregeld, zodat zij zich niet vervelen.
  • Als een asielzoeker zich niet aan de gedragsregels houdt of een incident veroorzaakt, wordt hij direct overgeplaatst naar een andere locatie.

Wat gaat er nu gebeuren?

De gemeente legt de voorwaarden voor aan Veiligheidsregio Hollands Midden. Deze zijn beschreven in een overeenkomst. Als de veiligheidsregio en de gemeente de voorwaarden hebben afgestemd, tekenen zij allebei de overeenkomst. Dan gaat de crisisnoodopvang door.

Crisisnoodopvang

De verwachting is dat er vanaf oktober tot en met 1 februari 2023 100 asielzoekers worden opgevangen. Het gaat om alleenreizende mannen, die ouder zijn dan 18 jaar en staan geregistreerd als asielzoeker. Alle vluchtelingen komen uit een land dat niet veilig is. Zij hebben er baat bij om zich goed te gedragen. Dan wordt hun asielprocedure niet vertraagd.

Voor die tijd wordt de Power City Church gereed gemaakt voor de crisisnoodopvang. Er worden schermen geplaatst, waardoor aparte ruimtes ontstaan. Ook wordt er een overdekte douche-unit geplaatst.

Informatieavond

Voor omwonenden en andere geïnteresseerden organiseert de gemeente een informatieavond. Wanneer deze plaatsvindt, laten wij zo snel mogelijk weten op onze website en op onze social media kanalen. Ook informeren wij omwonenden met een brief. Heeft u meer vragen? Bekijkt u dan onze lijst met vragen en antwoorden op www.leiderdorp.nl/vluchtelingen, of stuur een e-mail naar info@leiderdorp.nl.

Deel dit nieuwsbericht