Grondige verandering verouderde Rosarium

De rozentuin aan de Ockenrode en de Van der Valk Boumanweg heeft na 30 jaar zijn beste tijd gehad en gaat op de schop. Er wordt een nieuwe rozentuin gerealiseerd. Dit start 21 februari en is volgend jaar maart klaar.

De rozentuin aan de Ockenrode en de Van der Valk Boumanweg heeft na 30 jaar zijn beste tijd gehad en gaat op de schop. Er wordt een nieuwe rozentuin gerealiseerd. Dit start 21 februari en is volgend jaar maart klaar.

Nieuwe inrichting

In mei of juni van dit jaar maken wij een nieuw plan voor de inrichting van de oude rozentuin. We willen grotere oppervlaktes met rozen. Met moderne soorten die sterk groeien. Die men niet vaak hoeft te snoeien én bij voorkeur met machines. En daarnaast vrij van ziekten zijn. Verder is het belangrijk dat ze ook nog bloeien van juni tot oktober en bij voorkeur knopjes hebben. Ook meer natuurlijke rozensoorten die ook in het 'wild' in Nederland voorkomen, krijgen een plekje langs de rand. Voorbeelden hiervan zijn: de Egelantier, Hondsroos en Bergroos. Deze zijn extra aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten omdat ze gemakkelijk bij de nectar en het stuifmeel kunnen komen. Een ander voordeel is dat ze lekker ruiken.

Tussen de vakken met rozen komen brede stroken gras met genoeg ruimte zodat er kan worden gemaaid. Als 'kers op de taart' komt er in het midden een mooie boom met plek om te zitten.

Grondherstel

Het komende jaar is nodig om de grond te laten herstellen en klaar te maken voor nieuwe planten. Dit gebeurt door de grond om te spitten en tijdelijk in te zaaien met afrikaantjes. Deze bestrijden de aaltjes in de grond. Eind november/begin december gaan de afrikaantjes op de schop. De resten worden gebruikt als groenbemester. Daarna krijgt de grond rust. In maart 2023 wordt het stuk grond opnieuw ingericht.

Reacties? Laat het weten!

Uiteraard zijn we benieuwd naar de mening van de omwonenden en eventuele op- en aanmerkingen. Misschien heeft u een heel ander plan dat voor de buurt nog beter is. We horen het graag. Ook moet het plan ten goede komen aan de gehele buurt en geen persoonlijke wens zijn.

Wat gebeurt er met de oude rozen?

Rozen en zeker oude rozen, houden er niet van om te worden verplant. We gaan het wel proberen. Misschien krijgen ze een nieuwe plek bij het MEC, de kinderboerderij, een school(plein) of in een buurttuin. Zelf interesse of een beter idee? Laat het ons dan snel weten. Stuur een e-mail naar info@leiderdorp.nl, met als onderwerp 'Idee rozentuin'.

Deel dit nieuwsbericht