Heeft u een goede rookmelder?

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis moet minstens één goede, goedgekeurde rookmelder hangen.

Wat is een goede rookmelder?

Een goede rookmelder is een rookmelder die alleen geluid maakt als het nodig is. Verder wilt u vooral dat hij stil is. Met uitzondering van de momenten waarop u hem test, natuurlijk.

Rookmelders gaan 10 jaar mee. Daarna zijn ze niet betrouwbaar. Rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat is daarom een slimme keus. Zo heeft u 10 jaar geen last van lege batterijen en u weet precies wanneer u de rookmelder kunt vervangen, namelijk als de batterij leeg is.

Testen

Vul de rookmelderwijzer in op rookmelders.nl en kom te weten of u al genoeg rookmelders heeft, of hoeveel en welke rookmelders u nog nodig heeft. Hier vindt u ook een lijst met rookmelders die goed zijn.

Wist u dat:

• Er optische en thermische rookmelders zijn? Een optische rookmelder signaleert rook, terwijl de thermische rookmelder op hoge temperaturen reageert. De thermische rookmelder kan handig zijn in ruimtes waar vaker rook of stoom voorkomt, zoals een keuken of badkamer.
• Er rookmelders zijn die draadloos zijn te koppelen? Dit is handig wanneer u niet alle rookmelders in de hele woning kunt horen. Zo wordt u eerder gewaarschuwd en heeft u langer de tijd om veilig buiten te komen. Hiermee vergroot u uw overlevingskans en voorkomt u grotere schade door brand.
• U gekoppelde rookmelders ook kunt delen met de buren? Een goede buur is ook in geval van brand beter dan een verre vriend.
• Er speciale rookmelders bestaan voor mensen die slecht horen of zien?

  • Er op elke rookmelder een houdbaarheidsdatum staat? Het is goed om af en toe te bekijken of de rookmelders niet over hun uiterste houdbaarheidsdatum zijn.

Deel dit nieuwsbericht