Het broedseizoen is weer begonnen

Foto van Boterhuispolder

In het voorjaar broeden de vogels. Ze zijn al volop bezig met het maken van nesten. Vogels broeden niet alleen in onze parken en polders maar overal. Zo zit de rietgors diep verstopt in het riet, het roodborstje en de merel in een haag, een grutto in het weiland en een ekster hoog in een boom.

Boterhuispolder gesloten

Om weidevogels rust te geven voor het broeden en grootbrengen van hun kuikens sluiten we de Boterhuispolder van 15 maart tot 15 juni. In deze polder broeden de grutto, kievit, scholekster en tureluur. Samen jagen ze kuiken- en eierdieven als kraaien, reigers en buizerds weg. Mensen zijn echter een maatje te groot. Die zijn tijdens het broedseizoen dus niet welkom. Vanaf half juni kan iedereen weer volop genieten van dit oer-Hollands stukje Leiderdorp. Wel zonder hond, want honden zijn verboden in de Boterhuispolder.

Andere plekken

In de Munnikkenpolder zijn bijzondere soorten vogels te zien. Zo broeden hier de bergeend, kluut, visdief en zwaluw. Ook in de Houtkamp en Heemtuin broeden volop vogels. Je kunt er soorten tegenkomen als de merel, roodborst, specht, vink, zanglijster en zwartkop.

Honden aan de lijn

Tijdens het broedseizoen is het belangrijk om op de paden te blijven en uw hond zoveel mogelijk aan de lijn te houden. In de Houtkamp mogen honden tussen 1 april en 1 oktober op een aantal aangewezen plekken niet loslopen. 

Kaart van losloopgebieden in de Houtkamp

 

Deel dit nieuwsbericht